Physiology and biochemical storage characteristics of Microlunatus phosphovorus
Microlunatus phosphovorus'un fizyolojisi ve biyokimyasal depolama özellikleri
  1. Tez No: 151297
  2. Yazar: AYGÜL AKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP PETEK ÇAKAR ÖZTEMEL, PROF. DR. DERİN ORHON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: PHB storage, Microlunatus phosphovorus, batch growth systems
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Microlunatus phosphovorus aktif çamur sistemlerinde bulunan bir mikroorganizmadır. Polifosfat depolayan organizmalar grubuna aittir. Bu organizmalar, anaerobik koşullar altında substrat alımı ve bu substratın içsel karbon kaynağına dönüşümü için polifosfat hidrolizinden ortaya çıkardığı enerjiyi kullanır. Aerobik ortama geçince ise karbon kaynağı yokluğunda anaerobik koşullarda depoladığı polihidroksialkonatı (PHA) bölünmek için kullanır. Bu özelliklere bağlı olarak M. phosphovorus atık su arıtım tesislerinde fosfor giderimi amacıyla kullanılan mikroorganizmalardandır. Bu çalışmada M. phosphovorus'un büyüme fizyolojisi ve biyokimyasal depolama metabolizması araştın Imıştır. Kapalı sistemlerde yapılan saf kültür çalışmaları kimyasal içeriği tanımlanmış besiyeriyle birleştirilmiştir. Deneyler esnasında mikroskopta incelemek üzere alınan PHB, polifosfat ve glikojen numunelerine bu depolama metabolitlerinin varlığını saptamak üzere boyama yöntemleri uygulanmıştır. PHB ve glikojen polimerierinin varlığına sırasıyla GC ve HPLC cihazlarıyla da bakılmıştır. Optik yoğunluk ve kuru hücre ağırlığı ölçümlerine ek olarak büyümenin her safhasında toplam protein ve asetat gibi kilit metabolitlerin varlığı da araştırılmıştır. M.phosphovorus'un aerobik koşullarda ve tek karbon kaynağı olarak glikoz kullanılan bioreaktörde bile hücre içi polihidroksibütirat (PHB) biriktirdiği saptanmıştır. Anaerobik-aerobik döngüler şeklindeki deney düzeneğinde ise farklı büyüme koşullarının M.phosphovorus'un PHB depolaması ve metabolizması üzerine etkileri araştırılmıştır. özetle, değişik kapalı sistem şartlarında ve çok önemli bir limitasyona gerek olmaksızın M.phosphovorus'un yüksek miktarda PHB biriktirdiği gözlemlenmiştir. Tek karbon kaynağı olarak asetatın kullanıldığı çalışmalarımızda PHB birikimine rastlansa da, M.phosphovorus'un PHB üretmesi için en uygun karbon kaynağının glikoz olduğu düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler PHB depolama, Microlunatus phosphovorus, Kapalı büyüme sistemleri, minimal besiyeri M9 xı
Özet (Çeviri)
SUMMARY Microlunatus phosphovorus is a microorganism found in activated sludge systems. It belongs to the group of polyphosphate-accumulating organisms. Under anaerobic conditions, these organisms utilize the energy released by the hydrolysis of polyphosphate, for substrate uptake and conversion to internal carbon sources. Under aerobic conditions, however, the previously stored polyhydroxyalkanoate (PHA) is utilized for growth. Due to these properties, M. phosphovorus is a member of wastewater treatment plants during biological phosphorus removal. In this study, the growth physiology and biochemical storage metabolism of M. phosphovorus was investigated. Pure culture studies in batch growth systems were conducted using chemically defined media. PHB, polyphosphate and glycogen staining was applied to microscopy samples to detect the presence of these metabolites. PHB and glycogen biopolymers were also detected by GC and HPLC, respectively. Other key metabolites like total protein, acetate were determined during different phases of growth in addition to cell dry weight and optical density measurements. It was observed that M. phosphovorus already accumulates intracellular PHB (polyhydroxybutyrate) during fully aerobic bioreactor conditions with glucose as the sole C-source. A batch growth system with anaerobic-aerobic cycles was also employed to examine the effect of this different growth condition on PHB storage and metabolism. To summarize, it was observed that M. phosphovorus stores high amounts of PHB under various batch growth conditions and without a significant limitation. Glucose seems to be a suitable C-source for PHB production of M.phosphovorus, although our preliminary experiment with acetate as the sole C-source resulted in PHB accumulation.