Yapısında azo ve imin grubu bulunan yeni ligand ve komplekslerin sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Synthesis and characterization of ligand and complexes containing azo and imine groups
- Tez No: 151716
 - Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN KÖKSAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: 2-aminobenzofenon, Schiff bazı azo-imin, kompleksler m, 2-aminobenzophenone, Schiff base, azo-imine, complexes IV
 - Yıl: 2004
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Ayşe KAZANCI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET YAPISINDA AZO VE İMİN GRUBU BULUNDURAN YENİ LIGAND VE KOMPLEKSLERİN SENTEZİ VE YAPILARININ AYDINLATILMASI Ayşe KAZANCI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin KOKSAL Yıl : 2004 Sayfa: 48 Jüri: Yrd.Doç.Dr. Hüseyin KOKSAL : Yrd.Doç.Dr. Yaşar ÇİL : Prof.Dr. Ali DOĞAN Bu çalışmada; yeni azo-imin ligandları ve bunların Cu(II), Co(II) ve Ni(II) komplekslerinin sentezleri gerçekleşmiştir. Bu olay üç basamakta gerçekleşmiştir. I. basamakta 2-aminobenzofenonun diazonyum tuzu çözeltisinin hazırlanması. II. basamakta diazonyum tuzunun bazı fenollerle (3-tert-bütil-4-hidroksi-anisol, 2,4-di-tert-bütil-fenol ve 2-tert-bütil-4-fenol) kenetlenme reaksiyonu vererek azo bileşiklerinin sentezi. III. basamakta ise oluşan azo bileşiği ile 1,2-fenilendiaminin reaksiyonunda bir mol suyun kondenzasyonu ile azo-imin ligandlarının sentezi. Sentezlenen bu yeni azo-imin ligandlarının Cu(II), Co(II) ve Ni(II) komplekslerinin sentezleri yapılmıştır. Sentezi yapılan yeni azo-imin ligandları ve komplekslerin yapıları spektroskopik, analitik ve fiziksel (FT-IR, Uv-visible, *H- NMR, 13C-NMR, elementel analiz, MS, molar iletkenlik ölçümü ve manyetik sesseptibilite) metodlar yardımı ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ayşe KAZANCI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF CHEMISTRY MSc THESIS ABSTRACT SYNTHESIS AND CHARACTERIZATION OF LIGAND AND COMPLEXES CONTAINING AZO AND IMINE GROUPS AYŞE KAZANCI Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hüseyin KOKSAL Year : 2003 Page:46 Jury : Assist. Prof. Dr. Hüseyin KOKSAL : Assist. Prof. Dr. Yaşar ÇİL : Prof. Dr. Ali DO?AN In this study, we worked on the synthesis of new azo-imine ligands and their complexes with Cu(II), Co(II) and Ni(II). The synthesis have been carried out in three steps: In the first step, the solution of the diazonium salt of 2-aminobenzophenone have been prepared. In the second step, we made the synthesis of azo compound via the coupling of diazonium salts and some fenols have been carried out. In the third step, we synthesized azo-imine ligands through the condensation of the reaction between the synthesized azo compound and 1,2-phenilenediamine. Then, the complexes of these new azo-imine ligands with Cu(II), Co(II) and Ni(II) have been made. Finally, these newly synthesized azo-imine ligands and their complexes have been characterized using spectroscopic, analytical and physical methods (FT-IR, Uv-visible, *H-NMR, 13C-NMR, elemental analyses, MS, molar conductivity measurement and magnetic susceptibility).