Mentha longıfolıa (l.) hudson subsp. longıfolıa (l.) hudson ve mentha longıfolıa (l.) hudson subsp. typhoıdes (brıq.) harley var. typhoıdes (l.) hudson'ın botanik özellikleri, yaprak ekstrelerinin kimyasal içeriği ve analjezik aktivitesi
Botanical properties of mentha longifolia (l.) hudson subsp. longifolia (l.) hudson and mentha longifolia (l.) hudson subsp. typhoides (briq.) harley var. typhoides (l.) hudson, chemical contents and analgesic activities of their leaves extracts
  1. Tez No: 494520
  2. Yazar: FETHİ GEÇİMLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZDE ELGİN CEBE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Mentha longifolia, Fenol, Analjezik aktivite, Mentha longifolia, Phenol, Analgesic activity
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
MENTHA LONGIFOLIA (L.) HUDSON SUBSP. LONGIFOLIA (L.) HUDSON VE MENTHA LONGIFOLIA (L.) HUDSON SUBSP. TYPHOIDES (BRIQ.) HARLEY VAR. TYPHOIDES (L.) HUDSON'IN BOTANİK ÖZELLİKLERİ, YAPRAK EKSTRELERİNİN KİMYASAL İÇERİĞİ VE ANALJEZİK AKTİVİTESİ İlaç, gıda ve kozmetik endüstrisinde yararlanılan Mentha longifolia L.'nın yaprak, çiçek, gövde ve tohumları halk arasında sindirim problemlerinin giderilmesinde ve mide spazmlarında kullanılmaktadır. Çalışmamızda, Giresun'un Dereli İlçesi Kümbet Köyü'ndeki Uzundere kenarından toplanan Mentha longifolia (L.) Hudson subsp. longifolia (L.) Hudson ve Mentha longifolia (L.) Hudson subsp. typhoides (Briq.) Harley var. typhoides (L.) Hudson taksonlarının botanik özellikleri ortaya konmuş olup, her iki taksona ait uçucu yağ içerikleri GC-MS ile belirlenmiştir. Ana bileşenler, ilk takson için; menton, izomenton, pulegon olarak, ikinci takson için ise; menton, izomenton, pulegon, cis- piperiton oksit olarak saptanmıştır. Ayrıca bu iki alt türün su ve metanol ekstreleri mikrodalga, Soxhlet ve ultrasonik banyo yöntemleriyle elde edilmiştir. Ekstrelerin toplam fenol ve flavonoit miktarları UV Vis spektrofotometre cihazıyla tespit edilmiş olup, fenolik bileşikler ve flavonoitler UHPLC yardımıyla ortaya konmuştur. Ekstraksiyonda kullanılan yöntemler karşılaştırıldığında; en yüksek fenol içeriğinin ultrasonik ekstraksiyonu sonucu elde edilen ekstrelerde olduğu saptanmıştır. Sulu ve metanolik ekstreler arasında ise metanolik ekstrelerin toplam fenol miktarlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir (177.6±0.04 mg/g). Söz konusu taksonlar kıyaslandığında; Mentha longifolia subsp. typhoides var. typhoides'in, Mentha longifolia subsp. longifolia'dan daha yüksek oranda fenolik madde içerdiği saptanmıştır. Toplam fenol ve flavonoit bakımından en zengin ekstreler olan metanol ekstrelerinin analjezik etkileri ilk aşamada formalin testi ile belirlenmiş olup, en etkili ekstre saptanmıştır. En yüksek etkiyi gösteren TYP metanolik ekstresinin antinosiseptif etkisi hot plate testiyle belirlenmiştir. Akut toksisite testi için Lorke metodu kullanılmıştır. 48 saat sonunda hem TYP hem de LONG ekstrelerinde herhangi bir ölüm gözlenmemiştir. Bunun sonucu olarak LD50 > 3200 mg/kg olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
BOTANICAL PROPERTIES OF MENTHA LONGIFOLIA (L.) HUDSON SUBSP. LONGIFOLIA (L.) HUDSON AND MENTHA LONGIFOLIA (L.) HUDSON SUBSP. TYPHOIDES (BRIQ.) HARLEY VAR. TYPHOIDES (L.) HUDSON, CHEMICAL CONTENTS AND ANALGESIC ACTIVITIES OF THEIR LEAVES EXTRACTS The leaves, flowers, stems and seeds of Mentha longifolia L., which are used in the pharmaceutical, food and cosmetic industries, are used in the digestion problems and gastric spasms among the public. In our study; The botanical characteristics of the Mentha longifolia (L.) Hudson subsp. longifolia (L.) Hudson and Mentha longifolia (L.) Hudson subsp. typhoides (Briq.) Harley var. typhoides (L.) Hudson, where collected from Uzundere in Kümbet Village of Dereli District of Giresun, have been established and the volatile oil contents of both taxa have been determined by GC-MS. Main components of the first taxon are menton, isomentone, pulegon and for the second taxon are menton, isomenthone, pulegone, cis-piperitoneoxide were determined. In addition, water and methanol extracts of these two subspecies were obtained by microwave, soxhlet and ultrasonic bath methods. Total phenol and flavonoid amounts of the extracts were carried out by UV-Vis spectrophotometer device and phenolic compounds, flavonoids of extracts were carried out by UHPLC device. When the methods used in extraction are compared; it was determined that the highest phenol content of extract from ultrasonic extraction. Phenolic contents of methanolic extracts were found higher than aqueous extracts (177.6±0.04 mg/g). Rate of phenolic contents of Mentha longifolia subsp. typhoides var. typhoides (TYP) was found that higher than Mentha longifolia subsp. longifolia (LONG). The analgesic effects of methanol extracts, were determined by formalin test in the first stage. After the most effective extract was found. The antinociceptive effect of the highest efficacious extract (TYP methanol extracts) was determined by using hot plate test. Lorke method was used for acute toxicity test. No deaths were observed in both TYP and LONG extracts after 48 hours. As a result, LD50 was determined to be >3200 mg/kg.