Yeşil kaplan karidesi (Penaeus semisulcatus)'nin soğuğa toleransı ve kışlatılma olanakları
Cold tolerance and over-wintering possibilities of the green tiger shrimp (Penaeus semisulcatus)
- Tez No: 151761
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN KUMLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Penaeus semisulcatus, cold-tolerance, over-wintering, ammonia tolerance, low salinity II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz DOKTORA TEZİ YEŞİL KAPLAN KARİDESİ (Penaeus semisulcatusi'NİN SOĞUĞA TOLERANSI VE KIŞLATILMA OLANAKLARI Mehmet KIR ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SU ÜRÜNLERİ ANA BİLİMDALI Danışman : Prof. Dr. Metin KUMLU Year 2004, Page: 102 Jüri : Prof. Dr. Metin KUMLU Yrd.Doç.Dr. Mahmut YANAR Yrd.Doc.Dr. Kenan ENGİN Yrd.Doc.Dr. Mahmat A. GÖKÇE Yrd.Doç.Dr. Mevlüt AKTAŞ Bu tez üç ana çalışmadan oluşmaktadır; Birinci çalışmanın I. Denemesinde, değişik alıştırma periyotlarının (1-, 2-, 4-, 8-saat) Penaeus semisulcatus jüvenillerinin düşük sıcaklık ve/veya tuzluluk seviyelerine toleransı üzerindeki etkileri belirlenirken, II. ve III. denemelerde farklı tuzluluk seviyelerinde (%o20, 25, 30, 35) soğuğa olan toleransları ve farklı sıcaklık seviyelerinde de (14, 18, 22, 26°C) düşük tuzluluğa olan toleransları araştırılmıştır. Alıştırma periyodunun uzamasıyla düşük sıcaklık tuzluluk seviyelerine tolerans artmıştır. 2, 4- ve 8-saat alıştırma periyotlarına tabi tutulan karidesler 9°C-%oll.6 seviyesine %100 yaşama oranıyla tolerans göstermişlerdir. II. denemede %o20, 25 ve %>30-35 tuzluluklarda ilk ölümler sırasıyla 11°C, 9°C ve 8°C'de gerçekleşmiştir. Dolayısıyla, bu deneme, P. semisulcatus,\m soğuğa toleransının tuzluluk seviyesinin artmasıyla yükseldiğim göstermiştir. III. denemede, tuzluluk %ol5 seviyesine düşürüldüğü zaman karidesler ölmeye başlamışlardır. Bu sonuç, sıcaklık ne olursa olsun P. semisulcatus'ua %o20 tuzluluğun altında yetiştirilmemesi gerektiğini açıkça göstermektedir. İkinci çalışmada, juveniller (1.6 g) dört farklı su sıcaklığında (14, 18, 22 ve 26°C), 8.2 pH ve %o39 tuzlulukta, yan-değişken metot kullanılarak, bir seri akut toksisite testiyle farklı amonyak konsantrasyonlarına maruz bırakılmışlardır. Amonyak konsantrasyonunun ve maruz kalma süresinin artmasıyla ölümler artmıştır. Düşük sıcaklıklar karideslerin total amonyak nitrojenine (TAN) ve iyonize olmamış amonyak nitrojenine (NH3-N) olan toleransını belirgin bir şekilde artırmıştır. 14°C, 18°C, 22°C ve 26°C'de elde edilen 24-, 48, 72-, 96-saat LC50 TAN değerleri, sırasıyla, 92.22, 76.56, 64.07, 55.84 mg/L; 57.00, 46.07, 41.85, 36.01 mg/L; 41.10, 33.42, 30.61, 26.72 mg/L; ve 25.89, 15.44, 13.44, 11.44 mg/L. 24-, 48-, 72- ve 96-saat LQ0NH3-N değerleri ise, sırasıyla, 3.18, 2.64, 2.22, 1.92 mg/L; 2.94, 2.37, 2.15, 1.85 mg/L; 2.77, 2.25, 2.06, 1.80 mg/L; ve 2.26, 1.35, 1.17, 1.00 mg/L olarak belirlenmiştir. Söz konusu su sıcaklıklarında P. semisulcatus üretimi için TAN'ın güvenli seviyesi 5.6, 3.6, 2.7, 1.1 mg/L NH3-N'nin güvenli seviyesi ise 0.19, 0.19, 0.18, 0.10 mg/L olarak hesaplanmıştır. Üçüncü çalışmada, P. semisulcatus (20.7 g) dört farklı su sıcaklığında (14, 18, 22 ve 26°C), sera içerisinde, ana su ısıtma kaynağı olarak güneş enerjisinin kullanıldığı dört farklı kapalı-devre sisteminde kışlatılmıştır. Sıcaklığın yemleme oranı, kabuk değiştirme periyodu, spesifik büyüme oram (SBO) ve yaşama oranı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Sıcaklık; SBO ve kabuk değiştirme periyodunu önemli ölçüde etkilemiştir (PO.05). 14°C ile karşılaştırıldığında, 26°C'deki SBO 22 kat yükselmiş ve kabuk değiştirme aralığı ise 3 kat kısalmıştır. 14°C'de kışlatılan karidesler, 26°C'deki karideslerden 4 kez daha az yem tüketmişlerdir (vücut ağırlığının %0.43'ü ve %1.77'si). 70-günlük deneme süresi sonunda 14, 18, 22 ve 26°C'de elde edilen yaşama oranlan sırasıyla %86.6, %66.6, %73.3 ve %93.3 olarak gerçekleşmiştir. Bu çalışmadan elde ettiğimiz veriler, bu karides türünün yan-tropik iklim bölgelerinde, ancak yaşamlarını sürdürebildikleri ve çok az miktarda yem tükettikleri 14 ve 18°C'ler arasındaki su sıcaklıklarında kışlatılabileceğinin mümkün olduğunu göstermektedir. Anahtar Kelimeleri: Penaeus semisulcatus, soğuğa tolerans, kışlatma, amonyak toleransı, düşük tuzluluk I
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS COLD TOLERANCE AND OVER-WINTERING POSSnttLITTESOF THE GREEN TIGER SHRIMP Penaeus semisulcatusMehmet KIR INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Metin KUMLU Year 2004, Page: 102 Jury: Prof. Dr. Metin KUMLU AsistProf. Dr. Mahmut YANAR AsistProf. Dr. Kenan ENGÎN AsistProf. Dr. Mahmat A. GÖKÇE AsistProf. Dr. Mevlüt AKTAŞ This thesis is comprised of three main studies; In the first study, the effect of various acclimation periods (1-, 2-, 4-, 8-h) on tolerance to low temperature and/or salinity levels of Penaeus semisulcatus juveniles (1.6 g) was determined in the 1st experiment, while cold tolerance at different salinity levels (20, 25, 30, 35 ppt) and salinity tolerance at different temperature levels (14, 18, 22, 26°C) were also investigated in the 2 and 3rf experiments. When the acclimation period got longer, tolerance to low temperature-salinity increased exponentially. Shrimps subjected to 2-, 4- and 8-h acclimation period showed tolerance to 9°C-1 1.6 ppt levels with 100% survival rate. In the 2nd experiment, first mortalities at 20, 25 and 30-35 ppt occurred at 11°C, 9°C and 8°C, respectively. Therefore, this experiment indicated that cold tolerance of P. semisulcatus increased with. increasing salinity level. In 'the 3rd Experiment, the shrimps started to die when salinity was decreased, down to 15 ppt. This result clearly demonstrated that the P. semisulcatus should not be reared below 20 ppt regardless of temperature. In the second study, the juveniles (1.6 g) were exposed to different concentrations of ammonia-N in a series of acute toxicity tests by the semi-static method at four different water temperatures (14, 18, 22, and 26°C) at pH of 8.2 and 39 ppt salinity. The mortality rate increased with increasing concentrations of ammonia and exposure time. Low temperatures was clearly increased tolerance of the shrimps to total ammonia-nitrogen (TAN) and un-ionised ammonia (NH3-N). The 24-, 48, 72-, 96-h LC50 values of TAN were 92.22, 76.56, 64.07, 55.84 mg L1 at 14°C; 57.00, 46.07, 41.85, 36.01 mg L1 at 18°C; 41.10, 33.42, 30.61, 26.72 mg L'1 at 22°C; 25.89, 15.44, 13.44, 11.44 mg U1 at 26°C, respectively. The 24-, 48-, 72- and 96-h LC50 values of NH3-N were 3.18, 2.64, 2.22, 1.92 mg L1 at 14°C; 2.94, 2.37, 2.15, 1.85 mg L“1 at 18°C; 2.77, 2.25, 2.06, 1.80 mg L”1 at 22°C; 2.26, 1.35, 1.17, 1.00 mg L“1 at 26°C, respectively. The safe level for rearing P. semisulcatus was estimated to be 5.6, 3.6, 2.7, 1.1 mg L'1 for TAN and 0.19, 0.19, 0.18, 0.10 mg L”1 for NH3-N at 14°C, 18°C, 22°C and 26°C water temperatures, respectively. The safe level was five-fold higher for TAN and two-fold higher for NH3-N at 14°C in comparison to 26°C. In the third study, over-wintering of P. semisulcatus (20.7 g) at four different temperatures (14, 18, 22 and 26°C) was carried out in a green house in four different closed-recirculating-systems by using the solar energy as main water heating source. The effects of temperature on feeding rate, moult frequency, specific growth rate (SGR) and survival rate were investigated. Temperature significantly influenced specific growth rate (SGR) and moulting frequency (PO.05). The SGR was 22-fold higher and the moult interval was 3-fold shorter at 14°C in comparison to 26°C. Shrimps over-wintered at 14°C consumed 4- times less food (0.43% body weight) than those at 26°C (1.77%). The survival rate achieved at 14, 18, 22 and 26°C over the experimental period of 70-day was 86.6%o, 66.6%, 73.3% and 93.3%, respectively. Our data indicate that it is possible to over-winter this shrimp species in the sub-tropical regions by maintaining water temperatures between 14 and 18°C, in which the shrimp can survive and consume minimum amount of feed.