Farklı dozlarda uygulanan çinko(Zn), buğday bitkisinde verim ve bitkinin çinko kapsamı üzerine etkisi
The effects of the zinc applicated in various doses in the productivity of the wheat plant and it is zinc content
  1. Tez No: 133123
  2. Yazar: FUNDA IRMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. TURGUT SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday, çinko, verim, gübre, çinko noksanlığı, Zinc, wheat, production, fertilizer, zinc deficiency
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Farklı Dozlarda Uygulanan Çinkonun (Zn), Buğday Bitkisinde Verim ve Bitkinin Çinko Kapsamı Üzerine Etkisi Bu çalışmada, Zn noksanlığının insan gelişimi üzerindeki etkileri dikkate alınarak, beslenmede en önemli paya sahip olan buğday bitkisinde farklı Zn dozlarının verime ve bitkinin çinko kapsamı üzerine etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Tekirdağ Ziraat Fakültesi deneme alanından alınan toprak örneğinde yapılan bazı fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarına göre; pH değeri 7.91, % tuz 0.022, CaCCh içeriği % 3.86, organik madde miktarı %1.72 ve toprakta yarayışlı Zn miktarı 2.38 ppm olup, toprağın tekstür değeri“tın”olarak tespit edilmiştir. Tekirdağ Ziraat Fakültesi deneme alanında yapılan çalışmada toprağa artan miktarlarda uygulanan çinkonun etkisiyle tarla koşullarında yetiştirilen buğday bitkisinin kurur madde miktarlarının, danede çinko, danede fosfor ve danede protein miktarlarının istatistiksel olarak önemli olmadığı tespit edilmiştir. Toprağa farklı dozlarda çinko uygulaması buğday bitkisisin verim ve danedeki Zn, P ve protein kapsamlarında farklılıklar meydana getirmiştir. Artan dozlarda uygulanan Zn dozlarının, buğday bitkisinin danedeki Zn, P ve protein kapsamlarında çeşitli dalgalanmalar meydana getirmiştir. Bu sonuç gübrelerin toprağa uygulama yönteminden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Çinkonun topraktaki hareketi çok az olduğundan, yüzeye verilmemesi önerilmektedir. Bu nedenle söz konusu materyallerin ya toprakla karıştırılması veya tercihen banda uygulanması etkinliklerinin artmasını sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects Of The Zinc Applicated In Various Doses In The Productivity Of The Wheat Plant And It Is Zinc Content It is work, it is aimed to find out the effects of the zinc doses in the productivity and contents of the wheat plant, which has the most important shore in feeding, by although taking a look at the effect of the deficiency of the zinc on growing up man's kind. According to the some chemical and physical analysis results taken from Tekirdağ Agriculture Faculty's experimental area soil example are; the value of pH 7.91, salt 0.022 %, the amount of CaC03 3.86 %, amount of organic material 1.72 % and the amount of soil effective Zinc 2.38 ppm and it is determined that the texture of the soils“loam”. It is also determined that it is not important about the statistical results of the amounts of the zinc, phosphorus and protein in seeds after an application of Zinc in increasing numbers on the experimental area of the Tekirdağ Agriculture Faculty. The application of the various doses of Zinc in the soil forms differences in the contents of Zn, P and protein in the productivity and seed of the wheat plant. The various doses of the Zinc makes the Zn, P and protein contents of the seed of the wheat plant uneven (decreasing - increasing). It is thought that this could be a result of the fertilizers application ways. It is proposed to give the Zinc inside the soil not on the soil cause of the slowness of the zinc mobility through the soil. As a result; the mixture of the material (Zn) with soil or the application in the band can be useful on the efficiency.