Koyulhisar bakır-kurşun-çinko kompleks cevherinin selektif flotasyon yöntemiyle zenginleştirme olanaklarının araştırılması
  1. Tez No: 47713
  2. Yazar: AYAZ ALİ KUVVETLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. YAKUP CEBECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Selective Flotation, Gum arabic, Zinc, Lead, Copper, Grade, Recovery, Concantre
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KOYULHİSAR KURŞUN, ÇİNKO VE BAKIR CEVHERİNİN SELEKTİF FLOTASYONLA ZENGİNLEŞTİRME ARAŞTIRMASI Ayvaz Ali KUVVETLİ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman Yrd.Doç.Dr. Yakup CEBECİ Bu çalışmada, %6.54 Pb, %6.60 Zn ve %1.45 Cu içeren cevherden, Pb, Zn ve Cu minerallerinin selektif olarak kazanılma olanakları araştırılmıştır. Deneylerde bastına olarak Na2Sİ03 ve gamma arabik kullanılmıştır. Her iki reaktifin kullanımıyla optimum zengileştirme koşullan belirlenmiştir. Belirlenen optimum koşullar aşağıdaki gibidir. Pb kaba flotasyon:pH 8, Na2Sİ03 200 gr/ton, ZnS04 600 gr/ton, NaCN 40gr/ton, KAX 100 gr/ton 2. etil hekzanol 120 gr/ton, köpük alma süresi 5 dakika. Pb konsantresi %23.86 Pb tenörlü olup, Pb kazanım verimi %90.33'tür. I. Temizleme: pH :8, Na2Sİ03 80 gr/ton, ZnS04 50 gr/ton, KAX 20 gr/ton, 2.etil hekzanol, 20 gr/ton, Pb konsantre tenörü %40.3, Pb kazanım verimi %59.60'dır. n. Temizleme: pH:8, Na2Sİ03 40 gr/ton, ZnS04 50 gr/ton, KAX 10 gr/ton, 2.etil hekzanol 10 gr/ton, Pb konsatre tenörü %65.28, Pb kazanım verimi % 59.60'dır. Cu kaba flotasyon: pH 8, Na2Sİ03 300 gr/ton, ZnSÛ4 600 gr/ton, Na2Cr207 200 gr/ton, NaCN 20 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2. etil hekzanol 40 gr/ton, köpük alma süresi 5 dak. Cu konsantresi % 12.92 Cu tenörlü olup, Cu kazanım verimi ise %79.30' tür. I. Temizleme: pH:8, Na2Sİ03 40 gr/ton, ZnS04 80 gr/ton, Na2Cr207 50 gr/ton, KAX 20 gr/ton, 2.etü hekzanol 20 gr/ton, Cu konsantre tenörü, %18.76, Cu kazanım verimi ise, %67. 15'dir. II. Temizleme: pH:8, Na2Sİ03 40 gr/ton, ZnS04, 30 gr/ton, KAX 10 gr/ton, 2. etil hekzanol 10 gr/ton, Cu konsantre tenörü %27,23, Cu kazanım verimi ise % 62,72'dir. Zn kaba flotasyon: pH 11, Na2SİC>3 300 gr/ton, ^2^07 200 gr/ton, NaCN 40 gr/ton, CUSO4 200 gr/ton KAX 80 gr/ton, 2.etil hekzanol 60 gr/ton, köpük alma süresi 5 dakika. Deneyler sonucunda % 36.12 Zn tenörlü konsantre %89.58 verimle üretilmiştir. I. Temizleme: pH:10.5, Na2Sİ03 80 gr/ton, CuS04 100 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2. etil hekzanol 40 gr/ton, Zn konsantre tenörü, %54.40, Zn kazanım verimi, %75.83II Gamma arabikle yapılan deneyler: Pb kaba flotasyon: pH:8, gamma arabik 600 gr/ton, ZnS04 600 gr/ton NaCN 40 gr/ton, KAX 100 gr/ton, 2 etil hekzanol 90 gr/ton, Pb konsantre tenörü %24.33, Pb kazanım verimi, %93.45'dir. I. Temizleme: pH:8, gamma arabik 120 gr/ton, ZnSC«4 100 gr/ton, NaCN 10 gr/ton, KAX 30 gr/ton, 2. etil hekzanol 20 gr/ton, Pb konsantre tenörü %42.05, Pb kazanım verimi %79.60'tır. II. Temizleme: pH:8, gamma arabik 30 gr/ton, ZnSC«4 25 gr/ton, KAX 10 gr/ton, 2.etil hekzanol 10 gr/ton, Pb konsantre tenörü % 69.26, Pb kazanım verimi %72.33'tür. Cu kaba flotasyon: pH: 8, gamma arabik 400 gr/ton, ZnSC»4 600 gr/ton, Na2Cr2Ü7 150 gr/ton, NaCN 20 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2.etil hekzanol 40 gr/ton, Cu konsantre tenörü % 15.10, Cu kazanım verimi, %78.52'dir. I. Temizleme: pH:8.5, gamma arabik 80 gr/ton, ZnSÛ4 50 gr/ton, Na2Cr2Û7 20 gr/ton, KAX 30 gr/ton, 2. etil hekzanol 20 gr/ton, Cu konsantre tenörü % 20.13, Cu kazanım verimi % 71.35'tir. II. Temizleme pH: 8.5, gamma arabik 40 gr/ton, ZnSC«4 20 gr/ton, KAX 20 gr/ton, 2. etil hekzanol 10 gr/ton, Cu konsantre tenörü 29.50, Cu kazanım verimi %66.16'dır. Zn kaba flotasyon: pH :1 1, gamma arabik 400 gr/ton, Na2Cr2Ü7 80 gr/ton, NaCN 60 gr/ton, CUSO4 250 gr/ton, KAX 100 gr/ton, 2. etil hekzanol 90 gr/ton, Zn konsantre tenörü % 42.43, Zn kazanım verimi % 91.73'tür. I. Temizleme: pH: 10.5, gamma arabik 100 gr/ton, CUSO4 100 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2.etil hekzanol 40 gr/ton, Zn konsantre tenörü % 58.14, Zn kazanım verimi %75.65'tir. Anahtar KelimelerrSelektif flotasyon, Gamma arabik, Çinko, Kurşun, Bakır, Tenor, Verim, Konsantre
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT M. Sc. Thesis AN INVESTIGATION ON THE CONCENTRATION OF THE ORE OF LEAD, ZINC AND COPPER OF KOYULHİSAR BY SELECTIVE FLOTATION METHOD Ayvaz AH KUVVETLİ Cumhuriyet University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of mining Engineering Supervisor Yrd. Doç.Dr. Yakup CEBECİ In this study, selective benefication of Pb, Zn and Cu ore, with grade of %6,54 Pb, % 7,44 Zn and %1,25 Cu, has been investigated. During the experiment, Na2Sİ03 and Gum Arabic as depresent, by use of these reactives, optimum benefications are determined. Pb circuitpH 8, Na2Sİ03 200 gr/ton, ZnS04 600 gr/ton, NaCN 40gr/ton, KAX 100 gr/ton 2.ethyl hexanall 120 gr/ton, concantre grade of Pb %23.86 recorvery of Pb %90.33. First clear: pH :8, Na2SÎ03 80 gr/ton, ZnSÛ4 50 gr/ton, KAX 20 gr/ton, 2.ethyl hexanall, 20 gr/ton, concantre grade of Pb%40.3, Pb recorvery of Pb %59.60. Second clear: pHr8, Na2SÎ03 40 gr/ton, ZnS04 50 gr/ton, KAX 10 gr/ton, 2. ethyl hexanall 10 gr/ton, concantre grade of Pb %65.28, Pb recorvery of % 59.60. Cu circuit: pH 8, Na2Sİ03 300 gr/ton, ZnSÛ4 600 gr/ton, Na2Cr207 200 gr/ton, NaCN 20 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2. ethyl hexanall 40 gr/ton, concantre grade of Cu %12.92 recorvery of Cu %79.30. First clear: pH:8, Na2Sİ03 40 gr/ton, ZnSÛ4 80 gr/ton, Na2Cr207 50 gr/ton, KAX 20 gr/ton, 2.ethyl hexanall 20 gr/ton, concantre grade of Cu, %18.76, recorvery of Cu %67. 1 5. Second clear: pH:8, Na2SÎ03 40 gr/ton, ZnSC>4, 30 gr/ton, KAX 10 gr/ton, 2.ethyl hexanall 10 gr/ton, concantre grade of Cu, %27,23, recorvery of Cu % 62,72. Zn circuitpH 11, Na2Sİ03 300 gr/ton, Na2Cr207 200 gr/ton, NaCN 40 gr/ton, Q1SO4 200 gr/ton KAX 80 gr/ton, 2. ethyl hexanall 60 gr/ton, concantre grade of Zn, % 36.12 recorvery of Zn %89.58. First clear: pH:10.5, Na2SÎ03 80 gr/ton, CuS04 100 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2. ethyl hexanall 40 gr/ton, concantre grade of Zn,%54.40, recorvery of Zn, %75.83IV Gum arabic: Pb circuit: pH:8, gamma arabik 600 gr/ton, Z11SO4 600 gr/ton NaCN 40 gr/ton, KAX 100 gr/ton, 2. ethyl hexanall 90 gr/ton, concantre grade of Pb, %24.33, recorvery of Pb, %93.45. First Clear: pH:8, gum arabic 120 gr/ton, ZnSC>4 100 gr/ton, NaCN 10 gr/ton, KAX 30 gr/ton, 2.ethyl hexanall 20 gr/ton, concantre grade of Pb,%42.05, recorvery of Pb %79.60. Second clear: pH:8, gum arabic 30 gr/ton, ZnSC«4 25 gr/ton, KAX 10 gr/ton, 2 ethyl hexanall 10 gr/ton, concantre grade of Pb, % 69.26, recorvery of Pb %72.33. Cu circuit: pH: 8, gum arabic 400 gr/ton, ZnS04 600 gr/ton, Na2Cr2Û7 150 gr/ton, NaCN 20 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2.ethyl hexanall 40 gr/ton, concantre grade of Cu, % 15.10, recorvery of Cu, %78.52. First clear: pH:8.5, gum arabic 80 gr/ton, ZnS04 50 gr/ton, Na2Cr2Û7 20 gr/ton, KAX 30 gr/ton, 2. ethyl hexanall 20 gr/ton, concantre grade of Cu, % 20.13, recorvery of Cu % 71.35. Second clear: pH: 8.5, gum arabic 40 gr/ton, ZnSCvj 20 gr/ton, KAX 20 gr/ton, 2.ethyl hexanall 10 gr/ton, concantre grade of Cu, 29.50, recorcery of Cu % 66.16. Zn circuit: pH :11, gum arabic 400 gr/ton, Na2Cr2Ü7 80 gr/ton, NaCN 60 gr/ton, CUSO4 250 gr/ton, KAX 100 gr/ton, 2.ethyl hexanall 90 gr/ton, concantre grade of Zn,% 42.43, recorvery of Zn % 91.73. First clear: pH: 10.5, gum arabic 100 gr/ton, CUSO4 100 gr/ton, KAX 60 gr/ton, 2. ethyl hexanall 40 gr/ton, concantre grade of Zn, % 58.14, recorvery of Zn %75.65.