Stratejik çevresel değerlendirmenin beş yıllık kalkınma planları ve enerji sektörü örneğinde araştırılması ve bir uygulama modelinin geliştirilmesi
Investigation for the practicability of the strategic environmental assessment in the example of five - year development plans and energy sector and developing an application model
  1. Tez No: 151840
  2. Yazar: NURİYE PEKER SAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MUZAFFER YÜCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD), Kalkınma Planlan, Enerji sektörü III, Strategic Environmental Assessment (SEA), Devolopment Plans, Energy Sector rv
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ STRATEJİK ÇEVRESEL DEĞERLENDİRMENİN BEŞ YILLIK KALKINMA PLANLARI VE ENERJİ SEKTÖRÜ ÖRNEĞİNDE ARAŞTIRILMASI VE BİR UYGULAMA MODELİNİN GELİŞTİRİLMESİ NURİYE PEKER SAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Danışman : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Yıl : 2004 Sayfa: 128 Jüri : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Prof. Dr. Mahir FİSUNOĞLU Prof. Dr. Türker ALTAN Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Doç. Dr. Şükran ŞAHİN Stratejik Çevresel Değerlendirmenin amacı, plan program ve politikaların uzun vadeli etkilerini sistematik bir süreç içerisinde değerlendirmektir. Bu çalışmada, Türkiye'de sektörlere ait politikaların geliştirildiği Beş Yıllık Kalkınma Planlarına ve bu planların içerisinde yer alan enerji sektörüne SÇD'nin nasıl uygulanabileceği araştırılmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmuştur. Öncelikle, kalkınma planlarının uzun süreçte çevresel etkilerini belirleyebilmek için yapılacak SÇD çalışmasının kurumsal açıdan uygulama aşamaları oluşturulmuştur. İkinci bölümde, örnek uygulama için enerji sektörü araştırılmıştır. Bu sektörle ilgili mevcut durum incelenmiş ileriye dönük tahminler yapılmış ve elde edilen bulgular değerlendirilerek sektörle ilgili politikaların oluşturulmasında temel planlama kriterleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS INVESTIGATION FOR THE PRACTICABILITY OF THE STRATEGIC ENVIRONMENTAL ASSESSMENT IN THE EXAMPLE OF FIVE-YEAR DEVELOPMENT PLANS AND ENERGY SECTOR AND DEVELOPING AN APPLICATION MODEL NURİYE PEKER SAY DEPARTMENT OF LANDSCAPE ARCHITECTURE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Year: 2003 Sayfa: 128 Jury : Prof. Dr. Muzaffer YÜCEL Prof. Dr. Mahir FÎSÜNO?LU Prof. Dr.Türker ALTAN Prof. Dr. Faruk ALTUNKASA Doç.Dr. Şükran ŞAHİN The aim of the SÇD is evaluating the long-term effects of the plans, programs and politics through a systematic process. In this study, it was investigated that how the SEA can be applied to five year development plans, which lead to politics and plans for all sectors in Turkey. Study was consisted of two main part. First, application steps for SÇD were made from the institutional point of view to determine the long-term environmental effects of development plans. In second stage, energy sector was investigated as an example. Fundamental planning issues which establish the energy sector politics were determined by exaniining the current status and evaluating the results which were derived from future predictions.