Doğal ve sentetik karotenoid kaynaklarının gökkuşağı alabalıklarında (Onorchhyncus mykiss) pigmentasyon etkisi
Effect of natural and synthetic carotenod sources on pigmentation of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
  1. Tez No: 68934
  2. Yazar: SEBAHATTİN ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), pigmentasyon, kırmızı biber, sentetik astaksantin, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), pigmentation, paprika, synthetic astaxanthin
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
IV DOĞAL VE SENTETİK KAROTENOİD KAYNAKLARININ GÖKKUŞAĞI ALABALIKLARINDA (Oncorhynchus mykiss) PİGMENTASYONA ETKİSİ ÖZET Bu araştırmada, doğal karotenoid kaynaklarından kırmızı biber ile sentetik astaksantinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) etinin pigmentasyonuna etkisi incelenmiştir. Araştırmada, I. gruba ticari alabalık pelet yemi (kontrol grubu, KN), EL gruba (B3) karotenoid kaynağı olarak %3 kırmızı biber unu, IH. gruba (B6) %6 kırmızı biber unu ve EV. gruba (AX) ise %0.05 oranında“Carophyll Pink %8”ilave edilen deneme yemleri verilmiştir. Başlangıç ağırlıkları 470-483 g arasında değişen balıklar 45 gün süreyle beslenmişlerdir. Deneme sonunda, balıkların canlı ağırlık artışları I. grupta 157.599 g, H. grupta 110.729 g, IH. grupta 136.641 g ve IV. grupta 190.091 g, yem değerlendirme sayılan da 2.464, 3.175, 2.661 ve 2.055 olarak tespit edilmiştir. KN, B3, B6 ve AX gruplarında biftek renk kartı değerleri sırasıyla 0.000, 0.350, 0.580 ve 3.260, fileto değerleri 10.000, 10.460, 10.865 ve 13.620 olarak tespit edilmiş ve başlangıçta balık etinde spektrofotometre ile 0.559 mg/kg olan karotenoid konsantrasyonu deneme sonunda gruplara göre sırasıyla 0.526 mg/kg, 1.099 mg/kg, 1.457 mg/kg ve 5.568 mg/kg olarak saptanmıştır. Ette karotenoid konsantrasyonu, kırmızı biberle beslenen balıklarda sentetik astaksantinle beslenen gruba (AX) göre daha düşük olmakla beraber, kontrol grubuna göre istatistiki olarak önemli derecede farklı bulunmuştur (P>0.05). Regresyon analizi sonucunda, spektrofotometre ile tespit edilen etteki toplam karotenoid konsantrasyonunun görsel olarak renk kartı ile belirlenen biftek ve fileto renk kartı değerleri ile önemli derecede ilişkili (r=0.99) olduğu görülmüştür. Ette karotenoid tutulma oram kırmızı biberle beslenen gruplar için %2, sentetik astaksantinle beslenenler için %12 olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A feeding trial was conducted to asses the effects of supplementing the diets of commercial-size rainbow trout {Oncorhynchus mykiss) with paprika as a natural carotenoid source and synthetic astaxanthin. Diets of without carotenoid supplemented (control) and containing 3% or 6% paprika and 0.05%“Carophyll Pink 8%”were given for I. group (KM), U. group (B3), HI. group (B6) and IV. group (AX), respectively. Rainbow trout, with weight of groups between 470 and 483 g, were fed four different diets during 45 days. At the end of the experiment, the trout showed an average body weight increase of 157.599 g, 110.729 g, 136.641 g and 190.091 g, and feed conversion averaged 2.464, 3.175, 2.661 and 2.055 forKN, B3, B6 and AX groups, respectively. Steak and fillet color card scores were 0.000 and 10.000 for KN group, 0.350 and 10.460 for B3 group, 0.580 and 10.865 for B6 group, 3.260 and 13.620 for AX group. The flesh reached a level of 0.526, 1.099, 1.457 and 5.568 mg carotenoid/kg for KN, B3, B6 and AX groups, respectively (initially, mean carotenoid concentration of 0.559 mg/kg). Synthetic astaxanthin resulted in significantly higher levels of total carotenoid in the flesh than the paprika pigment. Paprika pigment resulted in the deposition of small, but statistically significant as compared to control group (P>0.05). Regression analyses demonstrated that the total carotenoid levels were significantly related to the visual flesh scores (r=0.99). The carotenoid retention in the flesh was 2% for paprika groups and 12% for synthetic astaxanthin group.