1,3,5-triarilformazanların sentezi
The synthesis of 1,3,5-triarilformazan derivatives
  1. Tez No: 151948
  2. Yazar: MÜCAHİT ÖZMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Formazanlar, Formazan Boyalan Jetrazoller, Tetrazolyum Tuzlan
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi 1,3,5-TRÎARÎLFORMAZANLARIN SENTEZİ Mücahit ÖZMEN İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı x + 68 sayfa 2004 Danışman : Prof.Dr.Ahmet METE Bu çalışmada, önemli kullanım alanları bulunan formazan bileşiklerinin bazı türevlerinin sentezi amaçlannuşta.l^,5-Triarilformazanları elde etmek üzere; benzaldehit, 4-dimetüaminobenzaldehit, 4-metoksibenzaldehidin fenilhidrazonlan, anilin ve 4-hidroksi, 4-sülfo, 4-metil, 4-karboksi sübstitüe anilinlerden elde edilen diazonyum tuzlan ile etküeştirilmiştir.Bu tepkimelerin çoğu kolayca gerçekleşip ürünler iyi verimle elde edilirken, bazı tepkimeler sonunda ürünü ayırmanın zor olduğu ve verimlerin de düşük olduğu görülmüştür.Böylece on beş triarilformazan türevi sentez edilmiş olup, elde edilen ürünler H NMR, FTIR ve UV-VIS spektrumları ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis The Synthesis of 1,3,5-Triarilformazan Derivatives Mücahit ÖZMEN İnönü University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry x+68 pages 2004 Supervisor : Prof.Dr. Ahmet METE In this study, synthesis of some derivatives of formazan compounds that have important fields of usage is aimed. In order to obtain 1,3,5-triarylformazans ; phenylhydrazones of benzaldehyde, 4-dimethylaminobenzaldehyde and 4- methoxybenzaldehyde are carried out with diazonium salts that were obtained from aniline and 4-hydroxy, 4-sulpho, 4-metyl, 4-carboxy substituted anilines. While most of these reactions materialize easyly and products are obtained with good outputs are low. So, fifteen triarylformazan derivatives are made synthesis and the products that are obtained, are characterized by the using of H NMR, FTIR and UV-VIS spectra. Keywords : Formazans, Formazan Dyestuff, Tetrazoles, Tetrazolium Salts u