Bazı benzimidazol ve ilgili bileşiklerin metal komplekslerinin sentezi ve katalitik özelliklerinin incelenmesi
The synthesis of metal complexes of some benzimidazoles and related compounds and investigations of their catalytical properties
- Tez No: 151956
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KÜÇÜKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Benzimidazoller, Bisbenzimidazoller, Rutenyum kompleksleri, Katalitik sentez, Benzimidazoles, Bisbenzimidazoles, Ruthenium complexes, Catalytic synthesis
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI BENZİMİDAZOL VE ÎLGİLÎ BİLEŞİKLERİN METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KATALİTİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Dilek IŞIK İnönü Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 45 + ix sayfa 2004 DanışmamProf. Dr. Hasan KÜÇÜKBAY Bu Yüksek lisans tezi üç kısımdan meydana gelmiştir. Birinci kısımda, katalizörler, bazı katalitik sentezler ve benzimidazoller ile ilgili başka araştmcılarca yapılmış çalışmalar değerlendirilmiş ve derlenmiştir. İkinci kısımda, sentezlenen yeni bisbenzimidazol-rutenyum komplekslerinin ve bilinen başlangıç maddelerinin sentez metottan verilmiştir. Bu çalışmada sentezlenmiş yeni bileşikler Şema 1 de gösterilmiştir. Tezin üçüncü kısmı bileşiklerin 'H-NMR, "C-^HJ-NMR, FT-IR, Mikro analiz (element analizi) ve erime noktalan verilerini içermektedir. Yeni kompleksler kullanılarak katalitik turan sentezi sonuçlan bu kısımda değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçların tartışması da bu bölümde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE SYNTHESIS OF METAL COMPLEXES OF SOME BENZIMIDAZOLES AND RELATED COMPOUNDS AND INVESTIGATIONS OF THEIR CATALYTICAL PROPERTIES Dilek IŞIK inönü University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 45 + xi pages 2004 Supervisor: Prof. Dr. Hasan KÜÇÜKB AY This Master Thesis consist of three main parts. In the first part, the study related with catalysts, some catalytic synthesis and benzimidazoles done by previous researchers is evaluated and reviewed. In the second part, the synthesis methods of the newly synthesised Ruthenium complexes of bisbenzimidazoles and known starting compounds of the complexes were shown. The newly synthesised compounds in this study were given in Scheme 1. The third part of the thesis contains 'H-NMR, 13C-NMR, FT-IR, micro analysis (elemental analysis) and melting point data of the compounds. The results of the catalytic synthesis of furan using the new complexes were evaluated in this section. The discussion of the obtained results were also been made in this section.