Amberlite XAD 1180-PAN şelat yapıcı reçine kullanarak eser elementlerin zenginleştirilmesi ve AAS ile tayini
Amberlite XAD 1180-PAN chelating resin and their determination by FAAS
- Tez No: 152091
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Amberlite XAD 1180, PAN, selat yapıcı reçine, immobilizasyon, FAAS
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
m AMBERLİTE XAD 1180-PAN ŞELAT YAPICI REÇİNE KULLANARAK ESER ELEMENTLERİN ZENGİNLEŞTİRİLMESİ VE AAS İLE TAYİNİ ÖZET Bu çalışmada l-(2-piridilazo)-2-naftol (PAN) modifîye edilmiş Amberlite XAD 1180 reçinesi sentez edildi. Bu amaçla kopolimer nitrolandı, amine indirgendi, nitrit ile diazonyum tuzu oluşturuldu ve XAD 1180-PAN şelat yapıcı adsorbanı oluşturmak üzere PAN ile reaksiyona sokuldu. XAD 1180-PAN reçinesi infrared spektrometresi ile karakterize edildi. Bu şelat yapıcı reçine eser düzeylerdeki Ni, Fe, Cu, Cr, Pb, Cd ve Mn elementlerinin zenginleştirilmesi için kullanıldı. Model çözelti ortamında geliştirilen yöntem için pH, örnek hacmi, reçine miktarı, akış hızı, elüe edicinin cinsi ve hacmi gibi analitik parametrelerin eser elementlerin geri kazanma verimine (%R) etkisi araştırıldı. PAN kompleksi olarak reçinede tutunan metaller 2 M HNO3 ile elue edildi. Eser elementlerin geri kazanma değerleri üzerine farklı derişimlerde Na+, K+, Ca2+ ve Mg2+ iyonlarının etkisi geliştirilen metot kullanılarak, matriks iyonları tek tek ve bir aradayken incelendi. Deneysel olarak belirlenen optimum şartlarda yöntemin tekrarlanabilirliği incelendi. Tüm elementler için geri kazanma değeri %95 ve bağıl standart sapma değerleri % 8.5 idi. Ni, Fe, Cu, Cr, Pb, Cd ve Mn için 3s/b'e göre gözlenebilme sınırı değerleri sırasıyla 12, 27, 1.9, 33, 19, 0.9 and 2.0 ug/1 idi. Geliştirilen yöntem çeşme suyu, yağmur suyu ve dere suyunda bulunan Ni, Fe, Cu, Cr, Pb, Cd ve Mn elementlerinin zenginleştirilmesi ve FAAS ile tayini için kullanıldı.
Özet (Çeviri)
IV AMBERLITE XAD 1180-PAN CHELATING RESIN AND THEIR DETERMINATION BYFAAS ABSTRACT In this study, Amberlite XAD 1180 resin fiinctionalized by l-(2-pyridylazo)-2- naphthol (PAN) was synthesized. For this reason, the copolymer was nitrated, reduced to the corresponding amine, converted to the diazonium salt with nitrite and reacted with PAN to produce the XAD 1180-PAN chelating resin. XAD 1180-PAN resin was characterized by infrared spectrometry. This chelating resin was used for preconcentration of Ni, Fe, Cu, Cr, Pb, Cd and Mn elements at trace levels. For the described method using model solutions, the effect on the recovery value (R %) of trace elements of analytical parameters such as pH, sample volume, resin amount, flow rates of uptake and striping, volume and type of eluent was investigated. The metals retained on resin as PAN complexes were eluted by 2 M HNO3. The influence of Na+, K+, Ca2+ and Mg2+ ions in different levels on the recovery of trace elements was also examined by using the developed method when the matrix ions were both individually and together. The repeatability of method at the optimum conditions determined experimentally was investigated. The recovery values for all the elements were found 95% and relative standard deviation was % 8.5. The 3s/b detection limits for Ni, Fe, Cu, Cr, Pb, Cd and Mn were found to be 12, 27, 1.9, 33, 19, 0.9 and 2.0 \igfl, respectively. The developed method was utilized for preconcentration and determination of Ni, Fe, Cu, Cr, Pb, Cd and Mn in tap water, rain water, and stream water by FAAS. Keywors: Amberlite XAD 1180, PAN, chelating resin, immobilization, FAAS