Amberlite XAD-1180/o-amino fenol şelatlaştırıcı reçinesinin sentezi ve bazı eser metal iyonlarının AAS ile tayininde kullanılması
Synthesis of the amberlite XAD-1180/o-amino phenol chelating resin and use in the determination of some trace metal ions by flame AAS
- Tez No: 152104
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞENOL KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Chelating resin, Amberlite XAD-1180, o-Amino phenol, Heavy metal ions, Solid-phase extraction, Separation/preconcentration, Waste water, Boiler feeding water
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Ill Amberlite XAD-1180/o-Amino Fenol Şeiatlaştıncı Reçinesinin Sentezi ve Bazı Eser Metal İyonlarının ÂÂS ile Tayininde Kullanılması ÖZET Katı adsorban olarak Amberlite XAD-1180 reçinesi ve ligand olarak o-amino fenol kullanılarak XAD/o-AF şelat yapıcı reçinesi sentez edildi. Sentezlenen reçine kolon dolgu maddesi olarak kullanılarak, sulu çözeltiden Co(II), Ni(II), Cu(II), Cd(II) ve Pb(II) iyonlarının ayırma/zenginleştirme sonrası alevli AAS ile tayini için bir katı-faz ekstraksiyon yöntemi geliştirildi. Yöntemin optimizasyonu için model çözeltilerle çalışılarak optimum pH (6), elüent cinsi, derişimi ve hacmi (4 M HNO3, 20 mL), örnek hacmi (-250 mL), matriks iyonlarının etkisi, elüent ve örnek akış hızları ve geri kazanma (%93-105 arasında) gibi analitik parametreler optimize edildi. Optimum örnek akış hızı 2.5 mL/dk ve elüent akış hızı 3.5 mL/dk olarak belirlenmiştir. Yöntemin bağıl standart sapması % 4.4 - 5.5 (n=7) arasında ve gözlenebilme sınırları (3s/b, n=20) Co, Ni, Cn, Cd ve Pb için sırasıyla 1.2, 1.1, 0.88, 1.0 ve 4-3 ng/L olarak bulunmuştur. Geliştirilen yöntemin gerçek örneklere (Atık su, kazan besleme suyu) uygulaması başarıyla gerçekleştirildi. Anahtar Kelimeler. Şelat yapıcı reçine, Amberlite XAD-1180, o-Amino fenol, Ağır metal iyonları, Katı-faz ekstraksiyonu, Ayırma/zenginleştirme, Atık su, Kazan besleme suyu
Özet (Çeviri)
IV Synthesis of the Amberlite XAD-1180/o- Amino Phenol Chelating Resin and Its Use in the Determination of Some Trace Metal Ions by Flame AAS ABSTRACT The XAD/o-AP chelating resin has been synthesized using Amberlite XAD-1180 resin as solid adsorbent and o-amino phenol as ligand. A solid-phase extraction method has been developed using the synthesized resin as column rilling material after separation/preconentration of Co(II), Ni(II), Cu(II), Cd(II) and Pb(II) ions from aqueous solution for their determination by flame atomic absorption spectrometry (FAAS). Studying with mpdel solutions for the optimization of the method, some analytical parameters such as optimal pH (6), concentration, kind and volume of eluent (4 M HNO3, 20 mL), sample volume (-250 mL), effect of matrix ions, flow rates of sample and eluent solution, and recovery values of the analyte elements (between 93-105%), were optimized. The optimum flow rates of sample and eluent solutions were determined to be 2.5 and 3.5 mL/min, respectively. The relative standard deviation of the method was in the range of 4.4 - 5.5% (n=7) and the detection limits (3s/b, n=20) for Co(IÎ), Ni(II), Cu(II), Cd(II) and Pb(n) ions were found to be 1.2, 1.1, 0.88, 1.0 and 4.3 ug/L, respectively. The proposed method has been successfully applied to the real samples such as waste water and boiler feeding water.