X-ışınları toz kırınım yöntemiyle kristal yapı araştırması ve böbrek taşlarının nitel analizi
The search of crystal structure with x-ray powder diffraction and qualitative analyzes of kidney and bladder stones
- Tez No: 152118
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET AKKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hanawalt metodu. Gallik Asit, X-ışınlan toz kırınım yöntemi, Hanawalt method, Gallic acid. X-ray powder difraction
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Ill X-ISINLARI TOZ KIRINIM YÖNTEMİYLE KRİSTAL YAPI ARAŞTIRMASI VE BÖBREK TAŞLARININ NİTEL ANALİZİ ÖZET Bu tez çalışmasının birinci kısmında, toz haldeki gallik asitin (C7H6O5 - H20) Bruker AXD 8 Advence model X-ışını Toz Difraktometresinde kırınım deseni alındı. Kırınım desenindeki piklerin şiddetleri, d ve 20 değerleri tayin edildi. Elde edilen bu veriler kullanılarak analitik yöntemle numunenin kristal sistemi belirlendi ve birim hücre parametreleri tayin edildi. Kırınım deseninde bulunan pikler indislendi. Bu işlem ayrıca Trcor90 ve Dıcvol9I bilgisayar programiannın kullanılmasıyla da gerçekleştirildi ve metotların güvenilirliği tespit edildi. Analitik olarak yapmış olduğumuz işlemler sonucunda Gallik asitin kristal sistemi monoklinik olarak tespit edildi ve birim hücre parametreleri; a= 15.915 Â, b = 5.169 Â, c - 15.32 Â ve p- 95.7° şeklinde elde edildi. TREOR90 programının kullanılması ile Gallik asitin monoklinik kristal sisteme sahip olduğu tespit edildi ve birim hücre parametreleri; a = 16.3Î52 (4) Â, b = 5.069 (1) Â, c = 1 5.6673 (4) Â, p = 96.00 (3)° şeklinde elde edildi. DİCVOL 91 programına göre kristal sistem monoklinik olarak tespit edildi ve birim hücre parametreleri; a=16.9894 (8) Â, b= 5.8944 (3) Â, c= 13.9395 (6) Â ve j3= 91.12 (4)° şeklinde elde edildi. Her üç yolla elde edilen sonuçlar oldukça uyumludur. Tezin ikinci kısmında ise Kayseri ve Adana yöresinde bulunan ve üriner sistem rahatsızlığı olan 30 hastadan temin ettiğimiz böbrek ve mesane taşlarının X-ismlan toz kırınım yöntemi kullanılarak nitel kimyasal analizleri yapıldı. Taşları oluşturan maddeler, kimyasal formülleri, açık adlan tayin edildi. Ayrıca Overlap programı kullanılarak yapılan işlemin güvenilirliği test edildi. İncelemeler sonucunda taşların yapısında ağırlıklı olarak kalsiyum (% 57), ürik asit (ürea) (%36.6) ve fosfat (% 87) bulunduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
IV The search of crystal structure with x-ray powder diffraction and Qualitative analyzes of kidney and bladder stones ABSTRACT In the first part of thesis, Gallic acid, C7H6O5-H2O, was turned into powder and the difraction patterns were obtained in Bruker AXD 8 Advence model X-ray Powder Difractometer. The peak intensities, d and 29 values in this difraction pattern were determined. The data gathered was used and through analitical method, the crystal system of pattern was determined. Unit ceil parameters was determined and the peaks in the difraction pattern were indexed. This process was also realized through Teor90 and Dicvol91 computer program and so the reliability of methods was tested. After the analytical tests, crystal systems of gallic acid was seen to be monoclinic and unit ceil parameters were determined as a= 15.915Â, b = 5.169Â, c = 15.32Â, (3= 95.7° Through Treor90 program, it was seen that Gallic acid has monoclinic crystal systems and unit ceii parameters were determined as a = 16.3152 (4) Â, b = 5.069 (1) Â, c = 16.315 (7) Â, (3 = 96.00(3)° According to Dicvol 91 program, crystal systems was determined as monoclinic and unit cell parameters were determined as a=l 6.9894 (8) Â, b= 5.8944 (3) Â, c= 13.9395 (6) A ve p- 91. 12 (4)° In second part of this thesis, the qualitative chemical analises of kidney and bladder stones gathered from 30 patients iiving in Adana and Kayseri has been done through X-ray powder difraction. The stones were turned into powder through agat pounding and difraction patterns were obtained in X-ray powder difractometer. The elements that entered stone structures, their chemical formulas, open names were determined. Besides, Overlap program was used and the realibility of process was tested. As a result of this research, mainly caisium (% 57), uric acid (%36.6) and phospate (% 87) were found in stones.