A mobile agent platform and an example agent application
Gezgin ajan platformu oluşturulması ve uygulaması
- Tez No: 152427
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN KURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Yazılım Ajanları, Mobii Ajanlar, Ajanda Uygulamaları, Ontolojiler iv, Software Agents, Mobile Agents, Scheduler Applications, Ontology 111
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET GEZGİN AJAN PLATFORMU OLUŞTURULMASI VE UYGULAMASI Aydın, Elif Yazılım ajanı uygulamalarının özellikle eşgörevli işlere ve dağıtımlı mimariye sahip sistemlerde çalışan bir çok değişik alandaki uygulamalara uyarlanabilirliği ve yaygın olarak kullanılmaya başlanacağı tahmin ediliyor.. Uygulama alanı çok çeşitli olmakla beraber bazılarım, internette arama, alışveriş yapma ve açık arttırmalara katılma, akıllı doküman analiz etme ve bilgi toplama, yaygın kontrol ve yönetim, elektronik ticaret şeklinde sayabiliriz.“Mobil Ajan”ilk defa mobilliği programlama dili seviyesinde destekleyen Telescript tarafından tanıtıldı. Bunu JACK, JADE, ZEUS, DECAF, Voyager, AgentTool gibi bir çok mob il ajan sistemi izledi, birçoğu mobii yazılım kodu destekleyen Java programlama dilinde uygulamaya konuldu bazıları ise Tcl/Tk or Python gibi betik bir dilde yazılmıştı. Bu tezin amacı bir mobil ajan geliştirme ve uygulama platformu hazırlamak ve bir uygulama ile çalışma prensiplerini tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MOBILE AGENT PLATFORM AND AN EXAMPLE AGENT APPLICATION Aydın, Elif Use and adaptation of software agents in a wide variety of applications are highly expected since they are particularly useful in distributed applications involving peer-to-peer processes. They tend to be applied in many areas such as, searching the internet, finding resumes, retrieving and analyzing documents, shopping, auctions, emailings, distributed control and monitoring and e-commerce. The term“mobile agent”was introduced by Teiescript, that supports mobility at the programming language level. Many mobile agent systems including environments, languages, supporting software and modelling/simulation tools for MAS (Multi Agent System) development followed such as JACK, JADE, ZEUS, DECAF, Voyager, AgentTool, most implemented in Java, which already supports mobile code, but also in scripting languages, such as Tcl/Tk or Python. Mobile agents seem suitable for applications, such as electronic commerce, system administration and management (especially network management), and information retrieval. The purpose of this thesis is to introduce an agent platform to develop mobile agents systems by presenting an simple example which includes various kinds of agents.