Managing the safe use of fluoroscopy in interventional procedures: A case study
Girişimsel prosedürlerde skopi çekim parametrelerinin yönetimi: Vaka çalışması
- Tez No: 152435
- Danışmanlar: PROF. DR. YEKTA ÜLGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Skopi, doz, kalite güvence, Fluoroscopy, dose management, quality assurance
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
VI GİRİŞİMSEL PROSEDÜRLERDE SKOPI ÇEKİM PARAMETRELERİNİN YÖNETİMİ: VAKA ÇALIŞMASI ÖZET Skopi çekimlerinde, genellikle mA ve kVp değerleri düşük olup, poz süreleri röntgen cihazına oranla çok daha uzun tutulmaktadır. Çekimlerin hemen monitör üzerinde görüntülenebilmesi, kullanıcıyı daha iyi teşhis için daha çok sayıda çekime yöneltmektedir. Bu çalışmada, farklı girişimsel prosedürler için Radyolog/teknisyen tarafından uyulması gereken ortalama değerlerin saptanmasını sağlamak amaçlanmıştır. Bu çalışma, 250 yataklı bir hastanenin radyoloji bölümünde, Philips Multidiagnost III cihazıyla gerçekleştirilen, en çok uygulanan sekiz girişimsel prosedür üzerinde yürütülmüştür. Çalışma, Ağustos2002, Eylül 2003 arasında toplanan on dört aylık veri ile yapılmıştır. Poz süreleri, kVp ve mA gibi doz parametrelerinin istatistikleri değerlendirilmiştir. Prosedürün türüne ve radyologlara göre karşılaştırmalar TAEK ve AAPM tarafından önerilen değerler referans alınarak yapılmıştır. Kontrol limitleri AAPM tarafından önerildiği şekilde + iki standart sapma olarak öngörülmüştür. Sürecin istatistiksel kontrol altında olup olmadığını incelemek maksadıyla, hareket eden ikili erim grafikleri kullanılmıştır. Sonuçlar, süreçlerin kontrol dışı olduğunu göstermektedir. Radyologlar arasında uygulamada görülen farklılıklar girişimsel prosedürlerde çekim parametrelerinin optimize edilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
MANAGING THE SAFE USE OF FLUOROSCOPY IN INTERVENTIONAL PROCEDURES: A CASE STUDY ABSTRACT In fluoroscopy, the machine settings such as kVp and mA are lower, but the patient exposure times are longer compared to conventional radiology. The immediate availability of images in digital fluoroscopy increases the tendency to take more images for better diagnostic quality. The purpose of this study is to establish standard operation parameters for each type of interventional fluoroscopic procedure. This study is conducted at the Radiology Department of a 240 bed private hospital in Istanbul area. Data are collected for a period of fourteen months, for eight most commonly applied interventional fluoroscopic procedures using Philips Multidiagnost III machine. Statistics of exposure parameters such as kVp, mA and exposure time are evaluated. Comparisons are performed according to procedure type, among the radiologists, with reference to guidelines. The control limits for the operators are set to the average values ± two standard deviations, as recommended by AAPM (American Association of Physicists in Medicine). To verify whether the process is in statistical control or not,“moving range of two”charts are used. In most cases, kVp and mA settings were above recommended levels implying higher doses delivered to the patients. The control charts had shown that the processes are not in statistical control. Also, comparisons among radiologists obviously indicated the need for optimization of the parameters in each fluoroscopic procedure.