Bilim ve sanat merkezlerinde görevli fen bilimleri öğretmenlerinin destek eğitimi aşamasında karşılaştıkları problemlerin tespiti
To pick out the problems which are faced during supplementary education by the science teacher of science and art center
- Tez No: 152474
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim ve Sanat Merkezleri, Fen Bilimleri Öğretmenleri, Destek Eğitimi, Temel Problemler, Science and Art Centers, Science Teachers, Supplementary Education, Main Problems
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Akranlarına göre bir takım farklı özellikleri ve ihtiyaçları olan üstün yetenekliler özel eğitime muhtaçtırlar. Ülkemizde üstün yeteneklilerin eğitimine yönelik açılan Bilim ve Sanat Merkezleri oldukça yenidir. Bu merkezlerde görevli fen bilimleri öğretmenlerinin üstün yetenekli öğretmenlerin eğitimine yönelik ciddi bir eğitim sürecinden geçmedikleri bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, Bilim ve Sanat Merkezlerinde görevli fen bilimleri öğretmenlerinin Destek Eğitimi sürecinde karşılaştıkları problemleri tespit etmektir. Özel durum yönteminin kullanıldığı bu çalışmada bulgular mülakat, gözlem ve doküman analizi metotları kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmacı, öğretmen olarak göreve başladığı bu merkezlerden birinde görevli idareci ve öğretmenlerle informal mülakatlar yaptı. Bu mülakatlardan elde edilen bulgular ve konu alam uzmanların görüşleri dikkate alınarak, biri öğretmenlere yönelik 17 maddeden, diğeri idarecilere yönelik 5 madden oluşan yan yapılandırılmış mülakat formları geliştirildi. Farklı üç ilde bulunan Bilim ve Sanat Merkezlerinde görevli 8 fen bilimleri öğretmeni ve bu merkezlerin idarecileri ile mülakatlar yürütüldü. Bu merkezlerde görevli fen bilimleri öğretmenlerinin kayıt altına aldıkları belgeler incelendi. Araştırmacı iki ay boyunca görevli olduğu bu merkezlerin birinde Destek Eğitimi aşamasına yönelik uygulamaları gözlemledi. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bulguların tartışılmasından hareketle ulaşılan sonuçlar; planlama, uygulama ve değerlendirme olmak üzere üç başlık altında sunuldu. Çalışma, tespit edilen problemlerin aşılmasına yönelik önerilerle tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
To Pick out the Problems which are Faced Daring Supplimentary Education by the Science Teacher of Science and Art Center Gifted students who have some different specialties and needs in comparing with their peers are in need individual education. Science and Art Centers (Bilim ve Sanat Merkezleri) which have been opened for education of gifted students are quite new in our country. It is known that science teachers of these centers have not had a serious education period for gifted students education. Aim of this study is to attach problems which are faced while the science teachers of the centers are practicing Supplementary Education. Case study procedure is used in this work, findings have been come by using interview, observation and document analyzing methods. Researcher teacher started to work at one of these centers, and he developed two half-produced interview forms by paying attention to thoughts of experts and findings which were obtained from informal interviews with teachers and administrators of the center where he works. One of these interview forms which has 17 matters is for teachers, other one which has 5 matters is for administrators. Interviews were continued with 8 science teachers and 3 headmasters in three Science and Art Centers in three different cities. Documents which were registered by the science teachers of these three centers and instructions of Science and Art Centers were examined. The researcher observed the applications of Supplementary Education during two months in the center where he works. At the end of the studies, some results were obtained by discussing the findings, these can be undertaken three headlines; planning, performing, and evaluation. The study is ended with suggestions for problems that can not be exceeded.