Yeni tip suda çözülebilen diplok kopolimerlerin sentezi, türevlerinin eldesi ve bu kopolimerlerin stabilizör etkilerinin incelenmesi
Synthesis and derivatisation reactions of novel water soluble diblock copolymers and investigation of their stabilizer effects
  1. Tez No: 152996
  2. Yazar: BERRİN KAYNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VURAL BÜTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Suda çözünür polimerler, stabilizör etkileri, Water soluble polymers, stabilizer effects
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
IV ÖZET Bu çalışmada tersiyer amin metakrilatlara dayalı, bazik DMA ve DEA homopolimerleri ile hidrofilik-hidrofilik karakterli zayıf dibazik DEA-DMA blok kopolimerleri, grup transfer polimerizasyonu (GTP) ile sentezlenmiştir. Blok kopolimerler sentezlenirken, ilk blok olarak DEA polimerleştirilmiş ardından DMA ikinci blok olarak polimerleştirilmiştir. Sentezlenen polimerler, jel geçirgenlik kromatografisi (GPC) ve *H NMR spektroskopisi kullanılarak karakterize edilmiştir. DMA homopolimer ve DEA-DMA diblok kopolimerlerin alkil halojenürler ile kuaternizasyonu gerçekleştirilmiştir. DEA-DMA diblok kopolimerlerin DMA üniteleri, benzil klorûr (BzCl) ile seçimli olarak kuatemizlenerek katyonik blok içerikli tersiyer amin metakrilat kopolimerleri elde edilmiştir. Elde edilen DEA-BzDMA türev diblok kopolimerlerinin kuaternizasyon dereceleri, !H NMR spektroskopisi ile belirlenmiştir. Ön blok kopolimerler ile türev blok kopolimerler yüzey aktif karakterde olup, ortamın pH'ına, tuz konsantrasyonuna veya sıcaklığa bağlı olarak daha az hidrofilik olan bloğun dehidratasyonu ile koçözücü gerektirmeden, oldukça monodispers miseller oluşturmaktadırlar. Elde edilen türev polimerlerden DEA-BzDMA diblok kopolimerler, stiren monomerinin emülsiyon polimerizasyonu ile polimerleştirilmesinde stabilizör olarak kullanılmış ve oluşan polistiren (PS) latekslerin partikül çap dağılımı incelenmiştir. Radikalik olan polimerleşme azot gazı ortamında gerçekleştirilmiş olup, dağıtıcı faz olarak su, başlatıcı olarak amonyum persülfat (APS) kullanılmıştır. Sentezlenen PS lateksler, dinamik ışık saçılması (DLS) ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, the synthesis of weakly basic DMA, DEA homoporymers and their double hydrophilic diblock copolymers were carried out via group transfer polymerisation (GTP). In the block coporymerisation, DEA was polymerised first and then followed by the polymerisation of DMA monomer. These precursor polymers were characterised by using gel permeation chromatography (GPC) and JH NMR spectroscopy. DMA homopolymer and DEA-DMA diblock copolymers were quaternised with alkyl halides. The DMA residues in the DEA-DMA block copolymers were selectively quaternised with benzylchloride in order to obtain tertiary amine methacrylate based polyelectrolyte containing cationic block. Quaternisation degrees of derivatised block copolymers were determined by using *H NMR spectroscopy. Both precursor and derivatised block copolymers have high surface activity and form nearly monodispers micelles in aqueous solution, without use of cosolvent. The dehydration of less hydrophilic DEA block depends on the solution pH, salt concentration or temperature. DEA-BzDMA diblock copolymers were used as stabilizers in emulsion polymerisation of styrene and their effects on the sizes of polystyrene latexes were investigated. Emulsion polymerisation was carried out under dry nitrogen by using water as dispersant phase and ammonium persulphate as initiator. PS latexes were characterised by dynamic light scattering (DLS) and scanning electron microscope (SEM).