Recovery of strawberry aroma compounds by pervaporation
Çilek aromasının pervaporasyon yöntemiyle geri kazanımı
  1. Tez No: 153198
  2. Yazar: ASLI İŞÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLÜM ŞUMNU, DOÇ.DR. SERPİL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek aroması, Etil Bütirat, Katı-faz mikroekstraksiyon, Metil Bütirat, Pervaporasyon vıı, Ethyl Butyrate, Methyl Butyrate, Pervaporation, Solid-phase microextraction, Strawberry aroma
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
oz çilek aromasinin pervaporas yon yöntemiyle geri kazanımı İşçi, Aslı Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Serpil Şahin Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. S. Gülüm Şumnu Haziran 2004, 99 pages Pervaporasyon, seçici geçirgen bir membran kullanılarak bir karışımdan istenilen bileşenlerin vakum ile ayrılması işlemidir. Bu teknikle içeceklerdeki, ısıya hassas aroma bileşiklerinin zarar görmeden geri kazanımı sağlanabilmektedir. Çalışmanın ana amacı, besleme çözeltisi sıcaklığının (30, 40, 50°C), çözeltinin komposizyonunun (değişik model çözeltiler, çilek esansı), vıkonsantrasyonunun (50, 100, 150 ppm) ve basıncın (4, 8 mbar) etkisinin çilek aroma bileşiklerinin pervaporasyon yöntemiyle geri kazanımma etkilerinin akı ve seçicilik açısından incelenmesidir. Ek olarak bu çalışmada aroma bileşiklerinin analizinde kullanılan katı faz mikroekstraksiyonunun çilek aroması için optimizasyonu da çalışılmıştır. Optimizasyon sırasında, ekstraksiyonu etkileyen en temel üç parametre dikkate alınmıştır. Bunlar ekstraksiyon sıcaklığı, süresi, karıştırma hızı ve çilek matrisidir. Optimum koşul 40°C, 700 rpm'de 30 dakika olarak bulunmuş ve matris etkisi görülmemiştir. Pervaporasyon sırasında hidrofobik bir membran olan PERVAP 1070 (PDMS) kullanılmıştır. Besleme çözeltisinin sıcaklığı arttıkça madde akısının ve seçiciliğin de arttığı ve toplam madde akısının Arrhenius tipi bir eğilim gösterdiği gözlenmiştir. Basıncın düşmesi hem toplam akıyı hem de seçiciliği arttırmış, besleme çözeltisi konsantrasyonunun artması ise aroma bileşiklerinin akısını arttırırken seçiciliği azaltmıştır. Genel olarak, PERVAP 1070 membranının metil bütirata (MTB), etil bütirattan (ETB) daha seçici olduğu bulunmuştur ve MTB akısının, besleme çözeltisine ETB 'in eklenmesiyle olumsuz yönde etkilendiği gözlenmiştir. Son olarak pervaporasyon deneyleri çilek esansı ve çilek model çözeltisi ile de yapılmıştır. MTB ve ETB 'in seçicilikleri, diğer aroma bileşiklerinin besleme çözeltisine eklenmesiyle olumsuz yönde etkilenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF STRAWBERRY AROMA COMPOUNDS BY PERVAPORATION İşçi, Aslı M.Sc, Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Serpil Şahin Co-Supervisor: Assoc. Prof. S. Gülüm Şumnu June 2004, 99 pages Pervaporation is a selective membrane technique in which a liquid feed mixture is separated by means of partial vaporization through a non-porous perm-selective membrane. This method can be used for the recovery of heat sensitive aroma compounds to avoid them from thermal damage in beverage industries. IVThe main objective of this study was to determine the effects of feed temperature (30, 40, 50°C), composition (different model solutions, strawberry essence), concentration (50, 100, 150 ppm) and permeate pressure (4, 8 mbar) on the recovery of aroma compounds of strawberry by pervaporation in terms of mass flux and selectivity. In addition, it was aimed to optimize the extraction conditions (extraction time, temperature, agitation speed, strawberry matrix) of Solid- phase microextraction (SPME), which is used for the analysis of strawberry aroma compounds. Optimum results for SPME were obtained at 40°C, 700 rpm for 30 min and no matrix effect was observed. Pervaporation experiments were performed using a hydrophobic membrane, PERVAP 1070 (PDMS). As the feed temperature increased, the mass flux and selectivity increased and the total mass flux followed an Arrhenius type relation. Decreasing downstream pressure increased both total flux and selectivity, while increase in feed concentration led to higher organic fluxes but lower selectivities. In general, PERVAP 1070 showed a higher selectivity towards Methyl butyrate (MTB) than Ethyl butyrate (ETB) and MTB flux was affected negatively by the presence of ETB in the feed solution. Pervaporation experiments were also performed with a strawberry essence and strawberry model solution. The selectivities of MTB and ETB were negatively affected by the presence of other aroma compounds.