Teaching logarithm by guided discovery learning and real life applications
Keşfederek ve uygulanarak logaritma öğretimi
- Tez No: 153225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Keşfederek ve Uygulayarak Öğretim, Matematik Başansı, Logaritma Başansı, öğrenci Görüş ve Tutumlan VII, Discovery and Application Based Instruction, Mathematics Achievement, Logarithm Achievement, Views and Attitudes of Students V
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
öz KEŞFEDEREK VE UYGULAYARAK LOGARİTMA ÖĞRETİMİ ÇETÎN, Yücel Yüksek Lisans, Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Tez Danışmanı: Y. Doç. Dr. Erdinç Çakıroğlu Nisan 2004, 123 Sayfa Bu çalışmanın amacı, keşfederek ve uygulayarak logaritma öğretiminin lise öğrencüerinin matematik başarısı üzerine etkisini ve öğrencilerin bu öğretim yöntemi hakkında tutum ve görüşlerini araştırmaktır. Araştırma, Etimesgut Anadolu Lisesinden 118 dokuzuncu sınıf öğrencisiyle 2001-2002 öğretim yılı, ilkbahar döneminde yürütülmüştür. Çalışmada, deney gruplarına Keşfederek ve Uygulayarak Logaritma Öğretimi Etkinlikleri (KULE), deney gruplarına ise Geleneksel Matematik öğretimi (GMÖ) yöntemleri VIuygulanmıştır. Çalışma 3 hafta sürmüş, Matematik Başarı Testi (MBT) ile Logaritma Basan Testi (LBT) ön test ve son test olarak kullanılmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test edebilmek için Kovaryans Analizi, t-test ve betimsel istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonuçlan şöyledir: KULE ve GMÖ gruplarının logaritma basan puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bununla birlikte, cinsiyet ve alan seçiminin LBT puanlan üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Cinsiyetin, KULE hakkında Öğrenci Görüş ve Tutumlarını ölçen (ÖGT) anketi puanlan üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Fakat, öğrencilerin matematik notlarının ve alan seçimlerinin ÖGT puanlan üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TEACHING LOGARITHM BY GUIDED DISCOVERY LEARNING AND REAL LDJE APPLICATIONS ÇETİN, Yücel M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Erdinç Çakıroğlu April, 2004, 123 pages The purpose of the study was to investigate the effects of discovery and application based instruction (DABI) on students' mathematics achievement and also to explore opinions of students toward DABI. The research was conducted by 118 ninth grade students from Etimesgut Anatolian High School, in Ankara, during the spring semester of 2001-2002 academic year. During the study, experimental groups received DABI and control groups received Traditionally Based Instruction (TBI). The treatment was completed in three weeks. Mathematics Achievement Test (MAT) and Logarithm Achievement Test (LAT) were administered as pre and posttest respectively. In addition, a IVquestionnaire, Students' Views and Attitudes About DABİ (SVA) and interviews were administered to determine students' views and attitudes toward DABI. Analysis of Covariance (ANCOVA), independent sample t-test and descriptive statistics were used for testing the hypothesis of the study. No significant difference was found between LAT mean scores of students taught with DABI and traditionally based instruction when MAT test scores were controlled. In addition, neither students' field of study nor gender was a significant factor for LAT scores. Students' gender was not a significant factor for SVA scores. However, there was significant effect of math grades and field selections of students on SVA scores.