The structure energetics and melting behavior of free platinum clusters
Platin atom topraklarının yapısı enerjisi ve erime biçimleri
- Tez No: 153501
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE KÖKTEN, PROF. DR. ZİYA GÜVENÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: metal atom topakları, gömülü atom metodu, moleküler dinamik, erime, faz değişimi, metal clusters, embedded-atom method, molecular dynamics, melt ing, phase change
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Aynı anda hem iki atomlu platin molekülünün hem de kristal yapıdaki platinin deneysel verilerine uyacak şekilde üretilen gömülü atom metodunun Voter-Chen versiyonu, 2 ile 56 arasında ve 75 atoma sahip serbest platin topaklarının yapılarının, enerjilerinin, büyüme yollarının ve erime biçimlerinin çalışılması için kullanıldı. Sabit enerjili moleküler dinamik simülasyonu, sıcaklık düşürme ve eşlenik-gradyant minimizasyon teknikleri kullanılarak en düşük en erji yapıları ve diğer bölgesel kararlı yapılar, potansiyel enerji yüzeyinin eyer noktalarına (saddle points) karşılık gelen yapılardan ayrıldı. 2 ile 22 arasında viatoma sahip topakların izomer sayısı ve her bir izomerin temsil edilme olasılığı hesaplandı. Bu topakların enerji spektrumları analiz edildi. 75 atomlu topağın toplam enerjisi ile izomer sayısı ve enerji spektrum arahhğı arasındaki ilişki araştırıldı. Bu topağın izomer sayısı toplam enerjisinin bir fonksiyonu olarak sunuldu ve izomerlerin temsil edilme olasılıkları çalışıldı. 12-14, 54-56 ve 75 atomlu topakların erime şekilleri araştırıldı. Sıcaklık değişimiyle her bir atomun bağ uzunluğundaki değişimin rms değeri ve her bir atomun komşu sayısındaki değişim gibi fiziksel nitelikleri içeren bir analiz metodu sunuldu. Elektriksel yapı ve deneysel potansiyel metodları ile elde edilmiş daha önceki sonuçlarla karşılaştırmalar yapıldı. Elde edilen sonuçlar gösterdi ki en düşük enerji yapıları octahedral, decahedral veya icosahedral yapı biçimlerinden birine sahiptir. Bazı icosahedral en düşük enerji yapıları merkezlerinde hiç bir atom içermemektedir. 54 atomlu merkezi boş icosahedron, 55-atomlu merkezi dolu icosahedrondan daha kararlıdır. En düşük enerji yapıları her zaman temsil edilme olasılığı en yüksek yapılar olmak zorunda değildir. Platin atom topaklan kesin bir sıcaklıkta erimezler, aksine erime süreci belli bir sıcaklık aralığında gerçekleşir. Bazı topaklar tek aşamalı erime gösterirken diğer bazıları iki aşamalı erime gösterir. Bir topağın sıvı haldeki öz ısısı katı haldekinden daha büyüktür.
Özet (Çeviri)
The Voter and Chen version of an embedded-atom model, derived by fit ting to experimental data of both the diatomic molecule and bulk platinum simultaneously, has been applied to study the locally stable structures, ener getics, growth patterns and the melting behavior of free platinum clusters in the size range of AT=2-56 and N=lh. Using the constant-energy molecular dy namics simulation, thermal and conjugate-gradient minimization techniques, the global minima and the other locally stable structures have been distin guished from those stationary structures that correspond to saddle points of mthe potential energy surface. The number of isomers and the probabilities of sampling different basins of attractions of the clusters from 2 to 22 atoms are obtained. The energy spectra of these clusters have been analyzed. The corre lations between the total energy of the 75-atom cluster and the isomer number and the energy-spectrum- width of the isomers are investigated. The number of isomers of 75-atom cluster as a function of total energy is presented, and the isomer probability distribution is discussed. The melting behavior of Pt^ clusters in the size range of iV=12-14, 54-56 and JV=75 has been studied. An atom-resolved analysis method including physical quantities such as the root- mean-square bond-length fluctuation and coordination number for individual atoms as functions of temperature has been presented. Comparisons have been made with the results of previous calculations using electronic structure and empirical potential methods. The results show that the global minima have structures based on either octahedral, decahedral or icosahedral packing. Some of the icosahedral global minima do not have a central atom. The 54- atom icosahedron without a central atom is found to be more stable than the 55-atom complete icosahedron. The lowest energy structures are not always the most probable isomers for each size. The global minimum structures of Pt clusters do not melt at a specific temperature, rather, melting processes take place over a finite temperature range. While some of the clusters exhibit one-stage melting, some of them undergo two-stage melting as the temperature increases. The specific heat of the clusters in the liquid phase is higher than that of the solid form. IV