Konya Doğanhisar yöresi Ayaslar kilinin ağır metalleri absorpsiyonu
Apsorbtion of heavy metals onto clay which is obtained from Ayaslar region of Konya Doğanhisar sburb
- Tez No: 153741
- Danışmanlar: DOÇ.DR. EMİNE ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal. Kil, Sorpsiyon, AAS, Freundlich ve Langmuir izotermleri, Heavy Metal, Clay, Sorption, AAS, Freundlich and Langmuir Isotherms. u
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA DOGANHISAR YÖRESİ AYASLAR KILININ BAZI AĞIR METALLERİ ADSORPSİYONU Duygu BARAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Emine ÖZCAN 2004. 72 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Emine ÖZCAN Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL Bu çalışmada, Konya Doğanhisar Yöresi Ayaslar Bölgesinden elde edilen i o 4 O 4-0 i-0 kile bazı ağır metalleri (Cu ', Co ", Ni ve Zn ) sorpsiyonu incelenmiştir. Adsorpsiyon üzerine zaman, pH, adsorban miktarı, metal konsantrasyonu ve sıcaklığın etkileri çalışılmıştır. Tüm çözeltilerin toksik metal içeriği AAS ile ölçülmüştür. Denge sorpsiyon izoterm eğrileri Freundlich ve Langmuir sorpsiyon izotermleri kullanılarak çizilmiş ve bu izotermlerden adsorpsiyon parametreleri (k, n, As ve Kb) hesaplanmıştır. Ayrıca termodinamik parametreler hesaplanmıştır. Buna ilaveten metal karışımında metallerin yarışmalı sorpsiyonu çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ms Thesis ADSORPTION OF HEAVY METALS ONTO CLAY WHICH IS OBTAINED FROM A YASLAR REGION OF KONYA DO?ANHİSAR SUBURB Duygu BARAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Doç. Dr. Emine ÖZCAN 2004. page: 72 Jury: Doç. Dr. Emine ÖZCAN Prof. Dr. Erol PEHLİVAN Yrd. Doç. Dr. Zafer YAZICIGİL In this study, adsorption of heavy metals (Cu, Co, Ni“ ve Zn ”) onto clay which is obtained from Ayaslar region of Konya Doğanhisar suburb was investigated. The effect of time, pH, amount of adsorbent, metal concentration and temperature on the adsorption process were studied. The toxic metal content of all solutions were measured with AAS instrument. The isotherm, curves of equilibrium sorption were drawn by using Freundlich and Langmuir sorption isotherms and the adsorption parameters (k, n, As and Kb) were calculated from these isotherms. Thermodynamic parametres were also calculated. In addition to this, competitive sorption of metals from metal mixture was studied.