Lise 1. sınıf öğrencilerinin madde ve özellikleri ile ilgili kavramları anlama düzeyinin tespiti
Determination of high school students' level of understanding the concepts concerning the matter and the features
  1. Tez No: 153742
  2. Yazar: NİLÜFER CERİT
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET SARIKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Yanlış Kavramalar, Alternatif Kavramalar, Madde ve Özellikleri, Physics Education, Misconceptions, Alternative Conceptions, The Matter and Its Features
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi LİSE 1. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN MADDE VE ÖZELLİKLERİ İLE İLGİLİ KAVRAMLARI ANLAMA DÜZEYİNİN TESPİTİ Nilüfer CERİT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ahmet SARIKOÇ 2004, 121 sayfa Jüri: Yrd.Doç. Dr. Ahmet SARIKOÇ Yrd.Doç. Dr. Hatice GÜZEL Doç. Dr. Oğuz DOĞAN Bu çalışmanın amacı, Lise 1. sınıf öğrencilerinin“Madde ve Özellikleri”ünitesiyle ilgili kavramları anlama düzeyini tespit etmektir. Bu amaçla, Lise 1. sınıf öğrencilerinin konuyla ilgili sahip oldukları yanlış kavramalar ve bilimsel geçerliliği olan kavramalar araştırılmıştır. Çalışmanın örneklerini, Konya ilinde bulunan 4 lisenin 1. sınıflarından toplam 304 öğrenci oluşturmaktadır. Uygulama 2002 / 2003 öğretim yılının 1. döneminde gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak öğrencilere çoktan seçmeli başarı testi uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS (Statistical Social Science for Package Program) bilgisayar paket programı kullanılmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin madde ve özellikleri ile ilgili yanlış kavramalara sahip oldukları gibi bilimsel geçerliliği olan doğru kavramalara da sahip olduklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Post Graduate Thesis DETERMINATION OF HIGH SCHOOL STUDENTS' LEVEL OF UNDERSTANDING THE CONCEPTS CONCERNING THE MATTER AND ITS FEATURES Nilüfer CERİT Selçuk University Institue Of Science Physics Teaching Department Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Ahmet SARIKOÇ 2004, 121 pages Jury: Yrd.Doç.Dr. Ahmet SARIKOÇ Yrd. Doç. Dr. Hatice Güzel Doç.Dr. Oğuz DO?AN The aim of this study is to determine the high school students' level of understanding in first classroom the concepts concerning“the matter and its features”. For this reason, scientifically true conceptions and misconceptions of lycee one students concerning this subject have been investigated. The sample of the study was consisted of 304 students from the four high school in Konya. This study was carried out in the fist semester of 2002/2003 academic year. The data was obtained by a multiple choice achievement test. In order to evaluate the research data, SPSS ( Statistical Social Science for Package Program) computer programe was used. The results have shown that the students have both scientifically true and false concepts about the matter and its features.