Amino kinolinlerin glioksim türevlerinin sentezi ve antibakteriyel özelliklerinin incelenmesi
Synthesis gliyoxime derivatives of amino quinolines and investigation of their antibacterial activity
- Tez No: 153758
- Danışmanlar: PROF.DR. DİNÇER BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glioksim, amino kinolin, antibakteriyel etki, Glyoxime, amino quinoline, antibacterial activity
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ AMİNO KİNOLİNLERİN GLİOKSİM TÜREVLERİNİN SENTEZİ VE ANTİBAKTERİYEL ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ Fatih SEVGİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabüim Dalı Danışman: Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK 2004, 75 Sayfa Jüri: Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ Yrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALP Bu çalışma antibakteriyel özellikte yeni glioksim bileşikleri sentezlemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, birçok bakteri türüne karşı etkili olduğu bilinen kinolinlerin glioksim türevleri sentezlenmiştir. Bunun için; kloralhidrattan çıkarak hidroksilamin hidroklorür ile am/z-kloroglioksim sentezlenmiş, derişik hidroklorik asit yardımı ile bu amfi izomer anft'-kloroglioksime çevrilmiştir. Daha sonra bu madde çeşitli amino kinolinler ile reaksiyona sokularak aminoglioksim türevleri sentezlenmiştir. Elde edilen 4 oksim bileşiğinin yapıları çeşitli teknikler kullanılarak aydınlatılmaya çalışılmış ve başta mikrobiyolojik aktiviteleri olmak üzere bazı fiziksel özellikleri tesbit edilerek literatüre kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis SYNTHESIS GLYOXIME DERIVATIVES OF AMINO QUINOLINES AND INVESTIGATION OF THEIR ANTIBACTERIAL ACTIVITY Fatih SEVGİ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisors: Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK 2004, page: 75 Jury: Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ Yrd. Doç. Dr. Birol ÖZKALP This study was performed to synthesis new glyoxime compounds which possess antibacterial properties. For this aim, the glyoxime derivatives of quinolines which are known effective on many bacteria were synthesized. To realize this target, the amp/n'-chloroglyoxime was synthesized from chloralhydrate and hydroxylamine. Then this amphy isomer was converted to anti-çh\oxo glyoxime by concentrated hydrochloric acid. Finally, cmri-chloroglyoxime was interacted with amino quinolines and four products were obtained. The structures of new compounds were characterized by various techniques in addition to this the microbiological activities and some physical properties of obtained products were investigated.