Pnomatik ekim makinelerinde tohum dağılım düzgünlüğünün elektronik sistemlerle saptanması ve bulanık matık ile değerlendirilmesi
The evaluation whith fuzzy logic and determination by systems of seed distribution smootlines in pneumatic sowing machine
- Tez No: 153933
- Danışmanlar: PROF.DR. NOVRUZ ALLAHVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Pnömatik ekim makinesi, tohum dağıtma başlıkları, bilgisayar kontrollü terazi, Paralel port programlama, Seri port programlama, bulanık mantık II, Pneumatic Sowing Machine, seed scattering heads, computer controlled balance, parallel port programming, serial port programming, fuzzy logic IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PNOMATİK EKİM MAKİNALARIND A TOHUM DAĞILIM DÜZGÜNLÜĞÜNÜN ELEKTRONİK SİSTEMLERLE SAPTANMASI VE BULANDK MANTIK İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Yüksel ÇELİK Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.Novruz ALLAHVERDİ 2004, 103 Sayfa Jüri : Prof.Dr. Kazım ÇARMAN ProiDr. Novruz ALLAHVERDİ Doç.Dr. Ahmet ARSLAN Bu çalışmada pnömatik ekim makinasının değişik şekillerde ve farklı malzemelerden yapılan tohum dağıtma başlığının dağıttığı tohumların bilgisayarda ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla pnömatik ekim makmesinin dağıttığı tohumlar için, bilgisayar kontrollü hassas elektronik teraziler, uygun elektronik düzenek ve bilgisayar paket programı hazırlanarak bir tohum ölçme yöntemi geüştirilmiştir. Elde edilen değerler üzerinde istatistiki hesaplamalar yapılıp en homojen dağıtımın hangi tohum dağıtma başlığı tipi ve malzemesinde olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.Yine elde edilen değerler ve uzman görüşleri alınarak Bulanık sistem geliştirilmiştir. Bu bulanık sistemle makine üzerinde denenmeyen giriş değerleri test edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Graduate Thesis THE EVALUATION WITH FUZZY LOGIC AND DETERMINATION BY ELECTRONIC SYSTEMS OF SEED DISTRD3UTTON SMOOTLTNES IN PNEUMATIC SOWING MACHINE Yüksel ÇELHC Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electronics and Computer Education Department Supervisor : Prof.Dr.Novruz ALLAHVERDİ 2004, 103 Page Jury : Prof.Dr. Kazım CARMAN Prof.Dr. Novruz ALLAHVERDİ Assoc.Prof.Dr. Ahmet ARSLAN In this study, our aim was to measure by computer the falling intervals of seeds for distribution smootliness in pneumatic sowing machine which sowing heads has made from different materials and shapes. IllFor this purpose, a method which measures and evaluates the intervals and homogeneity of falling seeds by the help of computer software, proper electronic mechanism, computer controlled sensitive electronic balances developed. With the statistical calculations on the gathered data, we tried to determine the suitable scattering head and material for the most homogeneous scattering. Also a fuzzy system was developed due to the expert opinions and the data in hand. The data which cannot be tried on the machine can be tested with this fuzzy system.