Gıda işletmelerinde üretimde ve temizlikte kulanılan suların hijyenik kalitesi
The hygienic quality of water that is used production and cleaning of food factory
- Tez No: 154160
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Su hijyeni, Koliform, Toplam Bakteri, Hygiene of water, Coliform, Total jerm
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET GIDA İŞLETMELERİNDE ÜRETİMDE VE TEMİZLİKTE KULLANILAN SULARIN HİJYENİK KALİTESİ Bursa ve çevresindeki gıda işletmesinin kullandıkları suyun mikrobiyolojik durumunu belirlemek amacıyla, işletmelerin bünyesindeki farklı su kaynaklarından 2003 Şubat- Eylül ayları arasında 90 adet su örneği alındı. Bu çalışmada, 10 gıda işletmesinden alman su örneklerinde hijyenik kaliteyi belirlemek amacıyla Oxoid marka; PCA, VRBA, Salmonella, Shigella Agar, Pseudomonas King Agar besi yerlerine ekim yapılarak, Toplam bakteri, Koliform bakteri, Salmonella, Shigella ve Pseudomonas aeruginosa sayıları saptandı. Seçilen gıda işletmelerinin suyu; uv arıtmadan, ozonla filtrasyondan ve reçinelerden geçirilerek, artezyenden ve şebeke suyundan direkt arıtma yapmadan be| farklı şekilde, üretimin çeşitli aşamalarında kullandıkları saptandı. Çalışmanın sonuçlan gıda işletmelerinin % 50 sinden fazlasının su hijyenine gereken önemi vermediklerim ortaya koymuştur. Elde edilen bu sonuçlar, Bursa ve çevresindeki gıda işletmelerinde direkt ürüne katılan yada temizlikte kullanılan suların yeteri kadar hijyenik olmadığı dolayısıyla bu şekilde kullanıldığında insan sağlığım tehlikeye atacak nitelikte olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT THE HYGIENIC QUALITY OF WATER THAT IS USED PRODUCTION and CLEANING OF FOOD FACTORY This researchman asmed, the microbiological sentence of the waters which are used in food factories around and in Bursa was inspected from 90 different water example in 2003 February and September. İn this study, 10 food factories have been used. For examining the higeanic quality of the water samples oxoid mark; PCA, VRBA, Salmonella, Shigella agar and Pseudomonas king agar was used. Their total bacteria, coliform bacteria, Salmonella, Shigella and Pseudomonas aeruginosa numbers counted. Water of the selected food factories, passing from uv filtering, passing from ozon filtration^ passing from reçine, from artezyen without any filtration was used in production. The results of our study show that more than 50% of food factories do not give importence to water higean. The result shows that the food factories in Bursa and around, do not use hegeanic water in production and cleaning. And this usage of water is very dangerous for human health.