Benomil toksisitesi üzerine bir araştırma
A investigation on benmly toxicity
  1. Tez No: 154248
  2. Yazar: SEDA ATAÖZDEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TÜLİN AKTAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Benomil, karaciğer, sıçan, enzim
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Bu çalışmada, dişi ve erkek sıçanlara 5 gün süreyle aynı saatlerde gavaj yolu ile 200 mg/kg benomilin verilmiştir ve benomilin, vücut ağırlığı, organ ağırlığı, hematolojik ve biyokimyasal parametrelerdeki değişimi ve karaciğer dokusu üzerindeki histopatolojik etkileri incelenmiştir. Hem dişi hem de erkek sıçanların karaciğer ağırlığında artış belirlenmişken, sadece erkek sıçanların dalak ağırlığında artış gözlenmiştir. Biyokimyasal parametreler incelendiğinde, dişi sıçanların alanin amino transferaz, aspartat amino transferaz, kreatin fosfokinaz, amilaz ve laktat dehidrogenaz aktivitelerinde artış tespit edilmiştir. Erkek sıçanlar da ise, alanin amino transferaz, alkalen fosfotaz ve amilaz aktivitelerinde artış belirlenmişken, kreatin fosfokinaz aktivitesinde azalış gözlenmiştir. Hematolojik paremetrelerdeki değişimler, hem dişi hem de erkek sıçanlarda kırmızı kan hücrelerinde, hemoglobin ve hemotokrit değerlerinde azalış olduğu belirlenmiştir. Işık mikroskobu ile yapılan incelemelerde ise, karaciğer dokusunda; merkezi ven endotelinde parçalanma, hepatosit membranlarında hasar, sinüzoidlerde genişleme, hücrelerde vakuolisazyon, piknotik nukleuslar, hepatosit sitoplazmasında bozulma ve nukleus zarında parçalanma tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY In this study, 200 mg/kg benomyl has been given to the male and female rats by gavage at the same hours for five days duration and it has been examinated benomyl' s effect on body weight, organ weight and the haematological and biochemical parameters and the liver tissue. It has been determined an increase both male and female rat's liver weight, and it has been observed an increase only on the male rat's spleen weight. When biochemical parameters studiet, it has been determined an increase on the female rat's alanine aminotransferase, aspartate aminotransferase, creatinine phosphokinase, amylase and lactat dehidrogenase activities. It has been determined an increase on the male rat's alanine aminotransferase, alkaline phosphotase and amylase activities, on the other hand it has been observed a decrease on the creatinine phosphokinase activities. When the changes on the haematological parameters studied, it has been determined a decrease red blood cells counts, hemoglobin and hematocrit values in both male and female rats treated with benomyl. At the end of the investigation with light microscopy, the following were observed in the liver: breaking out of central vein endothelial cells, damage of hepotocyte membrane, expanding of sinusoids, vacuolisation in cytoplasm, picnotic nuklei, damage of hepotocyte cytoplasm and breaking in nuklei membrane by the effect of benomyl. Key Words; benomyl, liver, rat, enzyme.