Lewis asit katalizörlerin (FeCl3.6H2O) alkoller üzerinde etkinliğinin incelenmesi
Investiagation effect of Lewis acid catalyst (FeCl3.6H2O) on alcohols
- Tez No: 154296
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT KAÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lewis acid, alcohol, reaction time Year : 2004 Pages : 63
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yüksek Lisans Tezi Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı ÖZET Lewis asitleri, organik kimyada gerek katalizör gerekse reaktif olarak çok çeşitli reaksiyonlarda kullanım alanına sahiptirler. Bu çalışmada, çeşitli alkoller ile Lewis asitlerinin reaksiyonları incelenmiştir. Bu amaçla, Lewis asidi olarak FeQ.3' ün 6 sulu biçimi olan FeCİ3.6H20 kullanılmıştır. Alkol olarak da, siklo hekzanol, siklo pentanol ve siklo hekzil metanol tercih edilmiştir. Çalışmada çeşitli çözücüler içinde FeCİ3.6H20 ile alkoller geri yıkama yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda kullanılan alkole bağlı olarak değişik sonuçlar elde edilmiştir ve bu sonuçlar birbiriyle karşılaştırılmıştır. Anahtar sözcükler; Lewis acid (Lewis asit), alcohol (alkol), reaction time (reaksiyon süresi) 2004 Yılı 63 sayfa
Özet (Çeviri)
11 Master Thesis Trakya University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry ABSTRACT Lewis acids are widely used as catalysts or as reagents in organic synthesis, hi this study hexahydrated FeCİ3 used as a reagent for some cyclic alcohols such as cyclohexanol, cyclopentanol and cyclohexyhnethanol to obtain different chlorinated materials. Also in this study we researched the effects of reaction time on the results. In this study several attempts to obtain cyclohexyl chloride and dicyclopentyl ether from alcohols in the presence of hexahydrated ferric chloride resulted in moderate yield.