Radyofarmasötiklerde kalıntı radyoaktivite, adsorpsiyon ve etkili faktörler ile hazırlandığı radyofarmasi laboratuvarında çalışma şartlarının incelenmesi
Investigation of residual radioactivity of radiopharmaceuticals, adsorption and affecting factors, and working conditions of the radiopharmacy laboratory
  1. Tez No: 158359
  2. Yazar: DİLEK KESKİNTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YEKTA ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Radyofarmasötik, Kalıntı Radyoaktivite, Adsorbsiyon, Swap, Personel Dozimetreleri, Radiopharmaceutical, Residual Radioactivity, Adsorption, Swap, Personnel Dosimeters
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyofarmasi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Keskintepe, D., Radyofarmasötiklerde Kalıntı Radyoaktivite, Adsorpsiyon ve Etkili Faktörler ile Hazırlandığı Radyofarmasi Laboratuvarında Çalışma Şartlarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Radyofarmasi Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2004. Nükleer Tıpta teşhis ve tedavide kullanılan Radyofarmasötikler genellikle parenteral kullanılan etken madde ve radyonüklit yapıyı bir arada taşıyan ilaçlardır. Günümüzde bu ilaçlar ticari kit olarak yarı hazır halde, klinikler tarafından satın alınmakta ve Radyofarmasi Laboratuvariarında radyonüklit ile işaretlenip uygun dozlarda hazırlanarak hastaya verilmektedir. Bu çalışmada; uygun şartlarda hazırlanan sekiz ticari radyofarmasötiğin (A-H) hastaya uygulanmadan önce; enjektörlerdeki hacimleri (0.5-1.0 ml_), enjektörlerde bekletme (0-20 dak)süreleri, değişik tip ve marka (K ve L) enjektör kullanımı, enjeksiyon sırasında uygulama hataları, radyofarmasötiklerin orijinal flakonlarında hazırlanıp bekletilmeleri (1,3saat); radyofarmasötiklerin enjektör ve flakonlarda kalıntı radyoaktivite ve adsorbsiyona yol açması ve bunun hastaya verilen eksik doz ve atık dozunun yükselmesine sebep olması ile uygulayan kişinin (radyofarmasist, hemşire, teknisyen) etkisi konuları irdelenmiştir. Çalışma kapsamında radyoaktivitenin ölçümünde kullanılan doz kalibratörünün, radyonüklidin, kullanılan sekiz değişik radyofarmasötik ticari kitin, enjektörlerin, flakonların ve kauçuk kapaklarının kalite kontrol testlerine de yer verilmiştir. Çalışmada kullanılan tüm ticari kitler, radyonüklit enjektörler, flakonlar ve kapakları yapılan kalite kontrol testlerinde farmakopelerde verilen değerlere uygunluk göstermişlerdir. Hazırlanan radyofarmasötik kitlerin, enjektörlerdeki hacimleri, enjektörde bekletme süreleri, hastaya uygulanırken gösterilen titizlik, hazırlandıktan sonra flakonlarda bekletme süreleri ve uygulayan personelin bilinçli olması kalıntı radyoaktivite ve adsorbsiyonu etkileyen faktörler olarak saptanmıştır. Radyofarmasötiklerin laboratuvarda hazırlanım ve kullanımları sırasında uygulanan swapla (cetrimid, klorhekzidin ve her ikisini birlikte içeren) flakon kapaklarını silme işleminin etkileri incelenmiş ve her üç antiseptiğin de swap hazırlamada uygun olmadıkları ve istenmeyen görüntülemeye yol açtıkları saptanmıştır. Radyofarmasi Laboratuvarında çalışan personelin radyoaktiviteden nasıl etkilendiği kullanılan personel dozimetrelerinin takibi ve incelenmesiyle tespit edilmiştir.VI
Özet (Çeviri)
vii ABSTRACT Keskintepe, D., Investigation of Residual Radioactivity of Radiopharmaceuticals, Adsorption and Affecting Factors, and Working Conditions of the Radiopharmacy Laboratory. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Program of Radiopharmacy, Thesis of Master of Science, Ankara, 2004. Radiopharmaceuticals used in the diagnosis and therapy in Nuclear Medicine are usually parenteral drugs which contain the active substance and radionuclide structure all together. Today, these pharmaceuticals are obtained as semi-prepared commercial kits by the clinics, labeled by radionuclide in the Radiopharmacy Laboratory and dispended to the patients in appropriate doses. In this study, we investigated the following parameters for eight different (A-H) commercial radiopharmaceuticals before apllication to the patientThe volumes (0.5-1.0 mL) of radiopharmaceuticals in syringes, retention time (0-20 min) in the syringes, usage of different type and trades (K and L) of syringes, faults of application during injections, preparation and delay (1, 3 hours) of radiopharmaceuticals in their original vials as their being the cause of residual radioactivity and adsorption in syringes and vials; and role of the personnel (Radiopharmasist, nurse, technician) who is responsible for application. This study also included the quality-control tests of the dose calibrator used in the determination of radioactivity, radionuclide, eight different commercial radiopharmaceutical kits used in the study, syringes, vials, and elastomeric closures. All of the quality control tests performed for these parameters were found to be in accordance with the pharmacopeias. The volumes in the syringes, retention time in the syringes, faults in the application of injections, and the retention time in the vials after preparation of the radiopharmaceutical kits were found as factors affecting the residual radioactivity and adsorption. The effects of swap application (cetrimide, chlorhexidine and both) on the elastomeric closures during preparation and dispension of radiopharmaceuticals in the laboratory were investigated. None of these anticeptics were suitable for swap preparation and all were found to be responsible for incorrect imaging. The effect of radioactivity on the staff of radiopharmacy laboratory was determined by the follow-up and investigation of personnel dosimeters.