Barbiturik asitin çeşitli oksim türevlerinin sentezi
The synthesis of barbituric acid substitue oxime derivatives
  1. Tez No: 154529
  2. Yazar: EMRAH GİZİROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: vic-Dioksim, Barbiturik Asit, 3 Dimetil Barbiturik Asit, Ni(ü) ve Cu(II) metal kompleksleri, trinükleer kompleks, vic-Dioxime, Barbituric acid, 3 Dimethyl Barbituric acid, Ni(II) and Cu(II) metal complexes, trinukleer complex
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
BARBİTURİK ASİTİN ÇEŞİTLİ OKSİM TÜREVLERİNİN SENTEZİ (Yüksek Lisans Tezi) Emrah GÎZİROĞLU MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2004 ÖZET Bu çalışmada, Barbiturik asit ve 1,3 Dimetil Barbiturik asitten elde edilen Bishydrothioylidene Barbiturik Asit Amonyum ve Bishydrothioylidene 1,3 Dimetil Barbiturik Asit Amonyum tuzları ile anti-DiMorgüoksirnin reaksiyonu sonucu iki yeni vic-Dioksim ligantı ve bunların bazı geçiş metalleriyle kompleksleri sentezlenmiştir. Bunun için önce anti-Dikloroglioksim, Bishydrothioylidene Barbiturik Asit Amonyum ve Bishydrothioylidene 1,3 Dimetil Barbiturik Asit Amonyum tuzları literatürlere göre elde edilmiştir. Sonra anti-Dikloroglioksim ile Bishydrothioylidene Barbiturik Asit Amonyum ve Bishydrothioylidene 1,3 Dimetil Barbiturik Asit Amonyum tuzları soğukta reaksiyona sokularak vic-Dioksimlerin Barbiturik asit türevleri sentezlenmiştir. Elde edilen bu ligantlarm Ni(TI) ve Cu(ü) Klorür tuzlarıyla metal : ligand oram 2 : 3 olan trinükleer kompleksleri yapılmıştır. Sentezlenen ligantlarm ve bunların komplekslerinin yapılan, elementel analiz, infrared spektroskopisi, nükleer manyetik rezonans spektroskopisi, atomik absorpsiyon spektroskopisi ve manyetik süsseptibilite teknikleri kullanılarak aydınlatılmıştır. V
Özet (Çeviri)
THE SYNTHESIS OF BARBITURIC ACID SUBSTITUE OXIME DERIVATIVES (M.Sc. Thesis) Emrah GİZÎRO?LU MUGLA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECHNOLOGY 2004 ABSTRACT In this study, two new ligand were synthesized by the reaction of Bishydrothioylidene Barbituric acid amonium and Bishydrothioylidene 1,3 Dimethyl Barbituric acid amonium that derivatives of Barbituric acid and 1,3 Dimethyl Barbituric acid, with anti-Dichloroglyoxime, and some transition metal complexes of these ligands were isolated. Firstly, anti- Dichloroglyoxime, Bishydrothioylidene Barbituric acid amonium and Bishydrothioylidene 1,3 Dimethyl Barbituric acid amonium were synthesized according to previously reported literatures. Then the reactions between anti- Dichloroglyoxime with Bishydrothioylidene Barbituric acid amonium and Bishydrothioylidene 1,3 Dimethyl Barbituric acid amonium furnished novel vic- dioxime derivatives barbituric acid. Finally the trinukleer complexes of these ligand with Ni(H) and Cu(II) chlorur salts were isolated. The trinukleer complexes are 2:3 metal : ligand ration. The structures of both ligands and complexes were characterized by Elemental analysis, IR spectroscopy, 'H-NMR spectroscopy, atomic absorption spectroscopy and magnetic susceptibility measurements. vn