Muğla merkez parazit fungusları
Parasitic fungi of Muğla city
- Tez No: 154537
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSTAFA IŞILOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Parazit Fungus, Taksonomi, Muğla, Parasitic Fungi, Taxonomy, Muğla
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
MUĞLA (MERKEZ) PARAZİT FUNGUSLARI (Yüksek Lisans Tezi) Emel YILMAZ MUĞLA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ 2004 ÖZET Bu çalışma 2002-2004 yıllarında Muğla il merkezindeki bitkiler üzerinde yapılmıştır. Arazi ve herbaryum çalışmaları sonucunda 463 adet bitki örneği toplanmış ve bunlarda 85 türe dağılmış enfekte olmuş bitki örneği teşhis edilmiştir. 85 farklı konukçu bitki türünde 62 adet parazit fungus türü saptanmıştır. Teşhis edilen tüm parazit funguslarm 2' si Oomycetes, 22' si Ascomycetes, 37'si Basidiomycetes ve l'i Deuteromycetes sınıfına aittir. 2'si Peronosporales ordosu, 19'u Erysiphales ordosu, l'i Sphaeriales ordosu, 2'si Taphrinales ordosu, 3 l'i Uredinales ordosu, 6'sı Ustilaginales ordosu, l'i Sphaeropsidales ordosu ile temsil edilmektedir. Eldeki kaynak verilerine göre Epilochloe typhina (Pers.: Fr.) Tul. parazit fungus türü, 14 konukçu bitki türü Türkiye için yeni kayıttır. Ayrıca Uromyces polygoni (Pers.) Fekl. türünün konukçusu olan Polygonum salebrosum Coode & Cullen ile Uromyces tinctoriicola Magn. türünün konukçusu olan Euphorbia falcata L. subsp. macrostegia (Bornm.) O. Shwarz bitkileri endemik türlerdendir.
Özet (Çeviri)
VI PARASITIC FUNGI OF MUGLA CITY (M Sc. Thesis) Emel YILMAZ MU?LA UNIVERSITY INSTITUTE of SCIENCE and TECNOLOGY 2004 ABSTRACT This study was carried on plants of Muğla city between the years 2002-2004. 463 plant specimens were collected and among these, 85 species were found to be infected by fungi. 62 parasite fungi species were found on 85 plant species. From all identified parasite fungi 2 of them belong to Oomycetes; 22 to Ascomycetes; 37 to Basidiomycetes and 1 to Deuteromycetes. Peronosporales by to 2 taxa, Erysiphales 19, Sphaeriales l,Taphrinales 2, Uredinales 31, Ustilaginales 6 and Sphaeropsidales 1. According to our current data, parasite fungus Epllochloe typhina (Pers.: Fr.) Tul. and 14 host plants are new records for Turkey. On the other hand, Polygonum salebrosum Coode & Cullen which is host of Uromyces polygoni (Pers.) Fekl. and Euphorbia falcata L. subsp. macrostegia (Bornm.) O. Schwarz host of Uromyces tinctoriicola Magn. are endemic plants.