Örümceklerde (Arachnida=Araneae) sitotaksonomik bir araştırma
A sitotaxonomic investigation on spiders (Arachnida=Araneae)
  1. Tez No: 154697
  2. Yazar: ZÜBEYDE AKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sitotaksonomi, Örümcekler, Lycosidae, Theraphosidae, Sitotaxonomy, Araneae, Lycosidae, Theraphosidae
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
oz ÖRÜMCEKLERDE (ARACHNIDA: ARANEAE) SİTOTAKSONOMİK BİR ARAŞTIRMA AKAN, Zübeyde Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Danışman: Doç. Dr. Mehmet ÖZASLAN Eylül 2004, 51 sayfa Bu araştırma, örümceklerin teşhis ve sınıflandırmada morfolojik ve anatomik karakterlerin yeterli olmadığı noktalarda uygun kromozom analiz yöntemlerini belirlemek üzere hazırlanmıştır. Materyal olarak canlılarda gelişme evresine göre ergin ve ergin altı formlar incelenmiştir. Taksonlardan farklı doku örnekleri alınmış ve metodun hangisinde daha başarılı olduğu araştırılmıştır. Bu amaçla taksonların ovaryum ve testisleri dissekte edilerek dokulardan uygun ortamlarda kromozom yayma preparatları hazırlanmıştır. Araştırmada çalışılan türlerden Lycosidae familyasına ait ergin altı dişi Arctosa per ita (Latreille, 1799) örneğinden alınan ovaryumda diploid kromozom sayısı 2n = 12, ergin altı erkek Lycosa narborensis (Walkenaer, 1806) örneğinden alınan testiste diploid kromozom sayısı 2n = 18 ve Theraphosidae familyasına ait ergin altı dişi Chaetopelma anatolicwn (Schmidt, Smith, 1995) örneğinden alınan ovaryumda diploid kromozom sayısı 2n = 16 olarak tespit edilmiştir. Ancak türlere ait total kromozom uzunluklarının 2 um den küçük olması (Küçet, 1989) nedeniyle morfometrik ölçümler yapılmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SITOTAXONOMIC INVESTIGATION ON SPIDERS (ARACHNIDA: ARANEAE) AKAN, Zübeyde M.Sc. Dep. Biology. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÖZASLAN September, 2004, 51 pp. This study has been carried out to analize the methods of the appropriate chromosome when the morphologic, anatomic character is not suitable to identify and classify the spiders. Subadult and adult specimens were used as a material. Different tissue samples were delivered from taxons and studied to carry out which method were more succesfull. For this reason, ovarium and testis were dissected out and chromosome preparates were prepared. In this study, it has been determined that in Lycosidae family from which diploid chromosome number is 12 in ovarium taken from subadult female Arctosa perita (Latreille, 1799) and diploid chromosome number is 18, in testis taken from subadult male Lycosa narborensis (Walkenaer, 1806). On the other hand; this value was determined as 2n = 16 from Theraphosidae family in subadult female Chaetopelma anatolicum (Schmidt, Smith, 1995). But, the total length of chromosomes is less than 2 urn. So the measurements of morphometric characters were not made.