Development of a software package for a stepper motor driven engraving machine
Adım motorla sürülen pantograf makinesi için bir yazılım paketi geliştirilmesi
  1. Tez No: 154719
  2. Yazar: KÜRŞAD GÖV
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CENGİZ DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adım motor. Bilgisayarlı Sayısal Denetim, Hareket Kontrol Sistemleri. Pantograf Makinesi. iv, Stepper motor, Computer Numerical Control, Motion Control Systems, Engraving Machine. in
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Öz ADIM MOTORLA SÜRÜLEN PANTOGRAF MAKİNESİ İÇİN BİR YAZILIM PAKETİ GELİŞTİRİLMESİ GÖV kürşad Yüksek Lisans Tezi, Makine Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doçent Dr. Cengiz DOĞAN Temmuz 2004, 48 sayfa Bu çalışmanın amacı, bilgisayar kontrollü pantograf makinesi için bir yazılım paketi geliştirmektir. Bu amaçla bilgisayardan gönderilen sinyaller ile adım motorlara hareket vermektedir. Sistemi hareket ettirmek için üç adet adım motor ve dört eksenli adım motor sürücüsü kullanılmıştır. Adım motorlar, doğrudan bilgisayar paralel port girişine yapılan bağlantıyla Borland DELPHI 'de yazılmış bilgisayar yazılımı ile kontrol edilmektedir. Adım motor sürücüsü ile bilgisayar arasında herhangi bir kontrol kartı kullanılmamıştır. Bu sistemin maliyetini oldukça düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A SOFTWARE PACKAGE FOR A STEPPER MOTOR DRIVEN ENGRAVING MACHINE GÖV Kürşad MSc. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz DO?AN July 2004, 48 Pages The aim of this study is to develop a software for a computer controlled engraving machine. For this reason, movement is given to the stepper motors by the pulses sent by computer. To drive the system, three stepper motors and a four-axis stepper motor driver are used. Motors are controlled by sending pulses that is fed with a transformer. Stepper motors have been controlled from a PC parallel port by the software program, written in Borland DELPHI. Interface control card is not used between the motor driver and computer. Thus, the cost of the system is reduced.