Application of a regional air pollution transport model for Türkiye
  1. Tez No: 15479
  2. Yazar: TÜLİN PERVAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRDAL TUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hava Kirliliği, Uzun Mesafeli Taşınım Modelleri, SERTAD Model, Kükürt Birikimi, Asid Yağmuru, Air Pollution, Long-Range Transport Model, SERT AD Model, Sulphur Deposition, Acid Rain
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
ÖZET BİR BÖLGESEL HAVA KİRLETİCİLERİ TAŞINIM MODELİNİN TÜRKİYE ÜZERİNE UYGULANMASI PERVAN, Tüün Yüksek Lisans Tezi, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gürdal Tuncel Eylül 1991, 171 sayfa Bu çalışmada, yöresel ve bölgesel kaynakların asidik birikim üzerindeki etkilerini araştırmak için bir bölgesel taşınım modeli Türkiye ve çevresine uygulanmıştır. Seçilen model olan Bölgesel Taşınım ve Asidik Birikim istatistiksel Tahmin Modeli, girdi olarak meteorolojik parametrelerin yer ve zaman içinde istatistiksel ortalamalarını kullandığı için bir istatistiksel modeldir. Çalışmada, modelde kullanılan Türkiye için meteorolojik veri seti geliştirilmiştir. Bu veri seti, yıllık rüzgar gülü frekansının, değişik ortalama yaş ve kuru süreleri olan yağış sınıflarının, rüzgar hızı, dikey eddy difüzyon sabiti ve karışma yüksekliğinin ortak frekanslarının belirlenmesini içermektedir. Model, yöresel ve bölgesel kaynakların Türkiye'deki asidik birikim üzerine göreceli etkilerini saptamak amacıyla Avrupa ve Rusya'nın büyük bölümünü de içeren geniş bir alana uygulanmıştır. Model parametrelerinin etkisini incelemek amacıyla birçok duyarlılık analizi yapılmıştır. Türkiye üzerinde sülfür birikimi yalnızca santralleri ele alarak araştırıldı. Toplam S birikiminin santraller çevresinde yaklaşık 6 kg S/ha'dan güneydoğuda yaklaşık 1 kg S/ha'a değiştiği bulundu. Toplam birikimin yaklaşık % 60'ı S02 kalanı S04='dür. Kuru S02 birikimi toplam S02 birikiminin yaklaşık % 70'ini oluşturmaktadır. Santraller civarında Avrupa kaynaklarının birikime katkısı yaklaşık % 40'dir. Bu oran Trakya bölgesinde % 98'e kadar çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT APPLICATION OF A REGIONAL AIR POLLUTION TRANSPORT MODEL FOR TÜRKİYE PERVAN, Tülin M.S. in Environmental Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Gürdal TUNCEL September 1991, 171 pages In this study, a regional transport model had been applied over Türkiye and her environs to study effect of local and regional sources on deposition of acidic compounds. Selected model which was named as Statistical Estimates of Regional Transport and Acidic Deposition (SERT AD) Model is a statistical model in the sense that its inputs are statistical averages of meteorological parameters in time and space. Meteorological input data set for Türkiye was developed. This data set contains annual frequency wind rose, various rainfall categories each with its own mean duration of wet and dry period, and joint frequency of occurrence of wind speed, vertical eddy diffusivity and mixing height. The model was applied over a large domain including Europe, Türkiye and most of the USSR to estimate relative effects of remote and local sources on acidic deposition over Türkiye. Various sensitivity runs were done to investigate effects of model parameters. Sulphur deposition over Türkiye was studied using only power plant emissions. Total S deposition was found to change between 6 kg S/ha in the vicinity of power plants and 1 kg S/ha at southeastern part of Türkiye. Approximately 60 % of total deposition was in the form of S02 and remaining being S04=. Dry deposition of S02 accounts for 70% of total S02 deposition. European sources accounts for 40 % of total deposition in the vicinity of power plants. But their contribution increase to 98 in Trakya region of Türkiye.