Ön ödemeli soğuk su sayacı için kapama mekanizması tasarımı
Shut-off mechanism conception for prepayment cold water meter
  1. Tez No: 154913
  2. Yazar: AHMET RASİM AVCIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERSAN ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapama mekanizması, selenoid vana, küresel vana, Ön Ödemeli Su Sayacı
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET ÖN ÖDEMELİ SOĞUK SU SAYACI İÇİN KAPAMA MEKANİZMASI TASARIMI AVCIOĞLU, Ahmet Rasim Kırıkkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi Danışman: Doç.Dr. Ersan ASLAN Aralık 2004, 72 Sayfa Ülkemizde, özellikle Belediyeler tarafından işletilen su idarelerinin en büyük sorunu abonelere kesilen su faturalarının tahsil edilememesi veya çok geç tahsil edilmesidir. Bu problemin ortadan kaldırılması için bir çok tahsilat modeli geliştirilmiştir. Bunlardan birisi de son yıllarda bir çok belediyenin kullanmaya başladığı Ön Ödemeli Sayaç sistemleridir. Bu çalışmada, mevcut sistemlerin kapama mekanizmalarında (vana) görülen açma-kapama, basınç düşümü ve yüksek maliyet problemlerinin azaltılması için yeni bir vana tasannu yapılmıştır. Yapılan tasarım vana ve vana motoru olarak iki parçadan oluşmaktadır. Ortaya çıkan ürün sistem içinde bir bütün olarak test edilmiştir. Testlerde TSE'nin ortaya koyduğu TSEK kriterleri ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığının 75/3 3/AT sayılı Soğuk Su Sayaçları Yönetmeliği kriterleri uygulanmıştır. Testler ülkemizdeki ölçü ayar mevzuatınauygun ve onaylı kalibrasyon istasyonu, basınçlı su cenderesi ve TSE tarafından kalibrasyonlan yapılmış manometre, ossiloskop, kumpas ve kronometre kullanılarak yapılmıştır. Sayaç üzerinde yapılan basmç kaybı, sızdırmazlık, ölçüm doğruluğu test sonuçlarına göre yeni tasalımda, kullanılan mevcut kapama mekanizmalarındaki problemlerin ortadan kalktığı, yatırım ve işletme maliyetlerinin azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SHUT-OFF MECHANISM CONCEPTION FOR PREPAYMENT COLD WATER METER AVCIO?LU, Ahmet Rasim Kırıkkale University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical. Eng., M.Sc. Thesis Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ersan ASLAN December 2004, 72 pages In our country, the most important problem for the water managements, especially which are directed by municipalities, is not to be collected water invoices which are used by subscribers or to be collected very late. For disappearing this problem many collection models were improved. One of them is; prepayment water systems which many municipalities have begun to use in recent years. In this study a new valve conception has been done for decreasing the shut-off, pressure drop, and high cost problems in the shutoff mechanism in available systems. The conception consists of two parts. The first one is; valve, the second one is; valve engine. The product which is appeared is tested as a whole in its system. In tests TSE criterions and 75/33/AT numbered Industry and Trade Ministry's cold water regulations are applied which TSEK is produced. mThe tests are made appropriate for measurement adjustment laws, and certified calibration station, pressure water screw, and manometers whose calibrations made by TSE, oscilloscope, and using caliper and chronometer. The pressure drop, imperviousness and true measurement made on meter according to test results in new conception, it is seen that the problems in available shutoff mechanisms disappeared, investment and operational costs decreased. Key Words : Shutoff mechanism, selenoid valve, ball valve, prepayment water meter IV