Birim bağlantılı hayat sigortası poliçelerinin fiyatlandırılması
Pricing of unit linked life insurance policies
- Tez No: 155283
- Danışmanlar: PROF.DR. CENAP ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Birim bağlantılı hayat sigortası, değişken hayat sigortası, varlık bağlantılı hayat sigortası, arbitraj fiyatlama teorisi, aktüeryal denge prensibi, Unit linked life insurance, variable life insurance, equity linked life insurance, arbitrage pricing theory, principle of equivalence
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
BİRİM BAĞLANTILI HAYAT SİGORTASI POLİÇELERİNİN FİYATLANDIRILMASI Sinan Özşekerci ÖZ Geleneksel hayat sigortalarından farklı olarak, birim bağlantılı hayat sigortalarında, riskin gerçekleşmesi durumunda ödenecek olan teminat miktarı poliçenin satıldığı tarihte bilinememektedir. Bu tip poliçelerde, sigortalının ödediği primler, sigorta şirketinin oluşturmuş olduğu ve çeşitli yatırım araçlarından oluşan fonlarda değerlendirilir. Riskin gerçekleştiği tarihteki teminatın miktarı, sigortalının o tarihe kadar ödemiş olduğu primlerin satın almış olduğu finansal varlıkların ulaşmış olduğu değer kadardır. Bundan dolayı teminat miktarı rastgeledir. Geleneksel hayat sigortası poliçelerinin fiyatlandırılmasında kullanılan aktüeryal denge denklemi rastgele teminatları içermediğinden, birim bağlantılı hayat sigortası poliçelerinin fiyatlandırılmasında kullanılamamaktadır. Bu çalışmada birim bağlantılı hayat sigortası poliçelerinin fiyatlandırılmasında kullanılabilecek yeni, fakat geleneksel aktüeryal denge denklemine eşdeğer bir denklem türetilmiştir. Farklı poliçe türleri için tek prim hesaplayabilmek amacıyla arbitraj fıyatlama teorisi ve martingale teorisi gibi finansal matematiğin ilgi alanına giren kavramlardan yararlanılmıştır. Poliçenin bağlı olduğu portföy, birim bağlantılı poliçelerin fiyat oluşum süreçlerinin opsiyonlarınkine olan benzerliğinden yola çıkılarak, belirli bir olasılıksal sürecin fonksiyonu olarak modellenerek fiyatlandırılmış, ardından ölümlülük boyutu da işin içine katılarak poliçenin fiyatlandırılmasında kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
PRICING OF UNIT LINKED LIFE INSURANCE POLICIES Sinan Özşekerci ABSTRACT As opposed to traditional life insurance, the benefit to be paid at the occurance of risk of unit linked life insurances can not be known at the time the policy is sold. On such types of policies, the premiums paid by the insured are invested in some funds made up by the insurer and consisting of different types of financial assets. The amount of benefit at the time of the occurance of risk is as much as the value the financial assets have reached, bought by the premiums which have been paid by the insured until that time. Therefore the benefit is random. The principle of equivalence, which is used to price traditional life insurance policies, does not include random benefits. For this reason it can not be used to price unit linked life insurance policies. In this thesis, an equation which may be used to price unit linked life insurance policies is derived, different but equivalent to its traditional counterpart. Some topics of the financial mathematics like arbitrage pricing theory and martingale theory are used to derive single premiums for different types of policies. The underlying portfolio is priced making use of the similarity between the pricing process of unit linked policies and the one of options. After this, mortality is taken into account and the potrfolio is used to price the unit linked policy.