Biyoloji öğretmen adaylarında bitkilerde madde taşınması konusundaki kavram yanılgıları analizi
Analysis of misconceptions about matter transport in plants on biology teacher candidates
  1. Tez No: 155352
  2. Yazar: CANDAN KEMALOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GALİP AKAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: biyoloji eğitimi, kavram yanılgısı, bitki fizyolojisi, bitkilerde madde taşırımı, biology education, misconceptions, plant physiology, matter transport in plants
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
BİYOLOJİ ÖĞRETMEN ADAYLARINDA BİTKİLERDE MADDE TAŞINMASI KONUSUNDAKİ KAVRAM YANILGILARI ANALİZİ Candan Kemaloğlu ÖZ Biyoloji öğretmen adaylarının“Bitkilerde Madde Alınması ve Taşınması”konusunda sahip oldukları kavram yanılgılarını belirlemek için yapılmış olan bu çalışmada, konu ile ilgili iki aşamalı tanı testi kullanılmıştır. Tanı testinin geliştirilme aşamasında öncelikle genel biyoloji ve bitki fizyolojisi kitaplarında, konu ile ilgili yer verilen kavramlar belirlenmiştir. Öğrencilerin konu hakkındaki düşüncelerini ve muhtemel kavram yanılgılarını ön görebilmek için mülakat tekniğinden yararlanılmıştır. Bu aşamalardan sonra, konu ile ilgili iki aşamalı kavram yanılgısı ön testi geliştirilmiştir. Ön testin uygulamasından sonra madde analizi çalışması yapılmış ve test geliştirilerek son hali verilmiştir. Hazırlanan tanı testleri 138 öğrenciye uygulanmıştır. İki aşamalı tanı testinin güvenirliliği Spearman - Brown formülü kullanılarak 0,88 olarak hesaplanmıştır. Testte yer alan sorulara verilen cevaplar, her madde için ayrı ayrı analiz edilmiş ve Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin,“moleküllerin hareketi ve kinetik enerjileri”,“ortamlar ve konsantrasyon”,“difüzyon”,“osmoz”,“transpirasyon”,“stomalar”,“bitkilerde madde iletimi, iletim demetleri ve madde alınması”konularında kavram yanılgılarına sahip oldukları belirlenmiştir. Öğrencilerin sahip oldukları kavram yanılgılarının giderilmesi ile ilgili çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ANALYSIS OF MISCONCEPTIONS ABOUT MATTER TRANSPORT IN PLANTS ON BIOLOGY TEACHER CANDIDATES Candan Kemaloğlu ABSTRACT In this study two - tier diagnostic test is applied, to analyse the misconceptions about matter transport in plants on biology teacher candidates. At the development stage of the diagnostic test, the conceptions about the subject determined from general biology and plant physiology books. To guess the thoughts and misconceptions of the students about the subject, interview technic is used. After these stages two - tier diagnostic test is developed. After the application of pre-test item analyse work has done and test is improved to its final stage. Diagnostic tests are applied to 138 students. The reliability of the two - tier diagnostic test is calculated 0,88 by the formula of Spearman - Brown. The answers of tests are analysed for every item and the misconceptions of biology teacher candidates about,“the particulate and random nature of matter”,“kinetic energy of matter”,“concentration and tonicity”,“diffusion”,“osmosis”,“transpiration”,“stoma”,“matter transport in plants”,“xylem and phloem”are determined. Suggestion are made to eliminate the misconceptions of the students.