Ankara batısı (Bilkent-Beytepe-Beysukent-Ümitköy) zeminlerinin jeo-mühendislik özellikleri
Geo-engineering properties of the grounds in the west of Ankara (Bilkent-Beytepe-Beysukent-Ümitköy)
- Tez No: 155374
- Danışmanlar: PROF.DR. ERÇİN KASAPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ankara, Coğrafi Bilgi Sistemi, jeolojik çıkma haritası, mühendislik jeolojisi, şişme, Ankara, engineering geology, geological outcrop map, Geographic Information System, swelling
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ANKARA BATISI (BİLKENT-BEYTEPE-BEYSUKENT-ÜMİTKÖY) ZEMİNLERİNİN JEO-MÜHENDİSLIK ÖZELLİKLERİ Sibel Özilcan Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü ÖZ Ankara metropolitan alanlarındaki yoğun yerleşim nedeniyle bu alanların kullanımının gün geçtikçe artması, yeni yerleşim alanlarına gereksinim duyulmasına neden olmuş ve kent, şehir batı yönünde hızla gelişmiştir. Batıya doğru olan bu gelişme, kuzeybatıdaki Batıkent-Eryaman-Sincan'la başlamış olup, daha sonra bu çalışmaya da konu olan güneybatı yönündeki Bilkent-Beytepe- Beysukent-Ümitköy yerleşimleri ile devam etmiştir. Başkent Ankara'nın bu gelişimi göz önüne alınarak, bu tez çalışmasında yeni yerleşim yerleri için yapılacak olan mühendislik uygulamalarında yararlanılmak üzere, Bilkent-Beytepe-Beysukent ve Ümitköy'ü içerisine alan yaklaşık 30 km2'lik bir alanın jeo-mühendislik özellikleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle çalışma alanının 1/6.000 ölçekli jeolojik çıkma haritası yapılmıştır. Çalışma alanında, akarsu ve göl çökelleri, kireçtaşları ve grovaklar olmak üzere 3 tür litolojik birim ayırt edilmiştir. Bu birimlerden alınmış olan el örnekleri, kayaç blok örnekleri ve toprak örnekleri üzerinde gerekli laboratuvar deneyleri ilgili standartlara uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Daha sonra çalışma alanı içindeki kayaç ve toprak zeminlerden alınan örneklerin, laboratuvar deneyleri ile saptanan mühendislik özellikleri ve bu özelliklere göre yapılan mühendislik sınıflamaları esas alınarak çalışma alanının 1/5000 ölçekli mühendislik jeolojisi haritası oluşturulmuştur. Bu haritada çalışma alanındaki akarsu ve göl çökelleri aşırı konsolide ve şişme potansiyeli yüksek zeminler; kireçtaşları orta, yer yer yüksek dayanımlı; grovaklar ise düşük dayanımlı zeminler olarak ayırtlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada, Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılarak çalışma alanının 1/5000 ölçekli eğim haritası oluşturulmuştur. Bu haritaya göre, akarsu ve göl çökelleri genellikle topoğrafik eğimin çok düşük (0- %3) olduğu alanları kaplamakta olup, eğim duraylılığı yönünden sorunsuz alanlardır. Ancak grovaklar ve kireçtaşlarının bulunduğu alanlar hem yüksek topografyaya sahip olmaları hem de yer yer ileri derecede ayrışmış olmaları nedeniyle, eğim duraylılığı yönünden sorunlu olabilecek alanlardır. Çalışma alanındaki, akarsu ve göl çökellerinin, aşırı konsolide olmaları nedeniyle ani ye farklı oturma sorunlarıyla karşılaşılması olasıdır. Çalışma alanı için indeks özellikler ve görgül bir ilişki kullanılarak şişme basıncı haritası hazırlanmış olup, bu haritaya ve gözlemlere göre çalışma alanında hafif yapıların bulunmaması nedeniyle, önemli bir şişme problemiyle karşılaşılmayacağı tahmin edilmiştir. Eğimin genelde çok düşük olması, önemli bir yüzey akışının bulunmayışı ve yeraltısuyu seviyesinin de çok derin (> 50m) olması nedeniyle sudan kaynaklanan herhangi bir mühendislik sorunu ile de karşılaşılmayacağı görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
GEO-ENGINEERING PROPERTIES OF THE GROUNDS IN THE WEST OF ANKARA (BÎLKENT-BEYTEPE-BEYSUKENT-ÜMÎTKÖY) Sibel Özilcan Hacettepe University, Department of Geological Engineering Division ABSTRACT The rapid increases in the population density of Ankara, during the recent years, brought the necessity of finding new settlement areas in the vicinity of the city; and the topographic limitations in the north, east and west directions forced the city to grow towards west. The new settlements first started in the northwest with Batikent, Eryaman and Sincan districts; and then continued in the southwest along the Bilkent-Beytepe-Beysukent-Ümitköy axis. Considering this development, in this study, it is aimed to investigate the geo-engineering properties of the area of about 30 square kilometers covering the parte of Bilkent, Beytepe, Beysukent and Umitkoy districts. First, a geological outcrop map of 1/5000 scale of the study area was prepared. During this mapping process, three different lithological units, namely the 'lacustrine lake deposits', 'limestones' and 'graywackes' were identified. Some laboratory tests, to determine their certain engineering properties, were performed, in accordance with the related standarts, on the samples taken from these different units. On the basis of these engineering properties and the field observations, 1/5000 scale engineering geological map; and utilizing the Geographic Information System techniques, a 1/5000 scale slope map of the sudy area were also prepared. The results obtained from this sudy indicated that, the lacustrine lake deposits are overconsolidated and have high swelling potential; limestones have medium-to-high strength; and the graywackes have low strength. The lacustrine deposits, which cover the low-slope (0-3%) areas, do not create any slope stability problem. However, the graywackes and the limestones, which are generally located on high-slope areas and also are highly weathered, may create some slope stability problems. Rapid and differential settlement problems may be expected from the lacustrine lake deposits because they are overconsolidated. Based on the swelling presure map which is prepared using index properties and empirical equations and site observation, swelling problems are not expected due to absense of light structure in study area. Since the general topographic slopes in the area are very low; surface run-off is not very significant; and the groundwater level is quite deep (>50 m) no enginnering problem related to hydrogeology in the area is expected.