Erzurum ili yukarı Pasin Ovası topraklarının sıkışma durumlarının belirlenmesi
Determining soil compaction status of the higher pasin plain in Erzurum
- Tez No: 155656
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA CANBOLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak sıkışması, penetrasyon direnci, kütle yoğunluğu, maksimum kuru birim ağırlık
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Doktora Tezi ERZURUM İLİ YUKARI PASÎN OVASI TOPRAKLARININ SIKIŞMA DURUMLARININ BELİRLENMESİ Kenan BARİK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Mustafa Y. CANBOLAT Bu araştırma, Erzurum ili Yukarı Pasin ovası tarım arazilerinde; toprak fiziksel ve kimyasal özelliklerini saptamak, toprak penetrasyon direncini ve toprak sıkışma parametrelerini belirlemek, toprak sıkışma parametreleri ve penetrasyon direnci ile toprak özellikleri arasındaki ilişkileri değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Toprak örneklemesi arazinin üç farklı yükseltisini (1850-1800, 1750-1700 ve 1650- 1600 m) ve her toprak örnekleme noktasında üç ayrı toprak katmanım (0-20 cm, 20- 40 cm ve 40+ cm) temsil edecek şekilde yapılmıştır. Örneklemede bozulmuş ve bozulmamış örnekler alınmıştır. Toprak penetrasyon direnci ölçümü ve ölçüm anındaki nem içeriği 3 ayrı dönemde tespit edilmiştir. Toprak örneklerinin tane büyüklük dağılımı, organik madde, katyon değişim kapasitesi, pH, elektriki iletkenlik, tane ve kütle yoğunluğu, porozite, hidrolik iletkenlik, gibi fiziksel ve kimyasal özellikleri ile sıkışma parametreleri (optimum nem ve maksimum kuru birim ağırlık) tespit edilmiştir. Arazide ölçülen penetrasyon direnci ve laboratuarda saptanan maksimum kuru birim ağırlık değerleri ile toprak özellikleri arasındaki ilişkiler belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre, penetrasyon direnci, ölçüm derinliği ve ölçüm zamanı bakımından önemli farklılıklar göstermiştir. Toprak örneklerinin maksimum kuru birim ağırlık değerleri ile kütle yoğunluğu arasındaki oranın, 0-20 cm toprak katmanında arttığı, 20-40 cm ve 40+ cm toprak katmanlarmda ise azaldığı saptanmıştır. Arazide 20-40 cm ve 40+ cm katmanlarmda saptanan kütle yoğunluğu değerlerinin, laboratuar koşullarında saptanan maksimum kuru birim ağırlık değerlerine yakın olmasının bir sonucu olarak, her iki katmanda da çok yoğun bir sıkışmanın varlığı tespit edilmiştir. 2004, 115 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis DETERMINING SOIL COMPACTION STATUS OF THE HIGHER PASIN PLAIN IN ERZURUM Kenan BARİK Atatürk University Faculty of Agriculture Department of Soil Science Supervizor: Assoc.Prof. Dr. Mustafa Y. CANBOLAT The objective of this study were to determine the physical and chemical characteristics, soil penetration resistance and soil compaction parameters and to define relationships among soil compaction parameters, penetration resistance and soil characteristics of the Higher Pasin Plain in Erzurum. Soil sampling at three different elevations (1850-1800, 1750-1700, 1650-1600m) and three different depths (0-20, 20-40, 40+ cm) were done, disturbed and undisturbed soil samplers were collected. Soil penetration resistance and soil moisture content at the time of sampling in each period were measured. Partical size distribution, organic matter content, cation exchange capacity, pH, electrical conductivity, partical and bulk density, porosity and hydraulic conductivity of soil samples were determined. Soil compaction parameters (optimum moisture content and maximum dry bulk density) were also obtained. The relationships between penetration resistance measured in field and the maximum dry bulk density and soil characteristics were determined. According to the results, there were significant differences in penetration resistance due to depth and time. The ratio of maximum dry bulk density to bulk density increased at 0-20cm soil depth and decreased at 20-40cm and 40+cm soil depths. It was concluded that the deeper soil layers (20-40 cm and 40+ cm) suffered from high level of compaction as a result of critical bulk density values in these depth near to the maximum dry bulk density values. 2004, 115 pages Keyswords: Soil compaction, penetration resistance, bulk density, maximum dry bulk density.