Teorik ve deneysel titreşim spektroskopi yardımıyla bazı molekül ve bileşiklerin incelenmesi
Investigation of the structure of some compounds by vibrational spectroscopy
  1. Tez No: 155990
  2. Yazar: KANİ ARICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞENAY YURDAKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Piperazin, 8-hidroksikinolin, geçiş metal bileşikleri, Gaussian98, DFT, infrared spektroskopisi
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
TEORİK ve DENEYSEL TİTREŞİM SPEKTROSKOPİ YARDIMIYLA BAZI MOLEKÜL ve BİLEŞİKLERİN İNCELENMESİ (Doktora Tezi) Kani ARICI GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Haziran 2004 ÖZET Bu çalışmada M(piperazin)X2 [M=Cd, Zn, Hg; X=CI, Br, I] ve M(8- hidroksikinolin)X2 [M=Hg; X=CI, Br], M(8-hidroksikinolin)2X2 [M=Zn, Fe, Co; X=CI, Br, I] ve Cd(8-hidroksikinolin)3 bileşikleri ilk kez hazırlandı. Elde edilen bileşiklerin infrared spektrumları 4000-200 cm"1 bölgesinde kaydedildi. Bileşiklerin C, H, N analizlerinin sonuçları verildi. Serbest ligand molekülleri (piperazin ve 8-hidroksikînolin) ve bileşik yapısındaki ligand moleküllerinin titreşim frekansları karşılaştırıldı. Bileşiklerin ligand frekanslarında bileşik oluşumu nedeniyle, serbest ligand moleküllerine göre kaymalar gözlendi. Bu kaymaların; metale bağlı olarak değiştiği ve ligandın iç titreşimleri ile M-N(ligand) bağı titreşimleri arasındaki mekanik çiftlenimden kaynaklandığı şeklinde yorumlandı. Ayrıca serbest 8-hydroxyquinolin molekülünün Gaussian98 paket programı kullanılarak HF ve DFT de bağ uzunlukları, bağ açıları ve İR titreşim ferekansları hesaplandı. Elde edilen verilerden korelasyon grafikleri çizilerek HF ve DFT teorileri arasında her bir parametre için deneysel sonuçlarla karşılaştırılma yapıldı ve yorumlandı. Bilim Kodu :404.03.01
Özet (Çeviri)
11 INVESTIGATION OF THE STRUCTURE OF SOME COMPOUNDS BY VIBRATIONAL SPECTROSCOPY (PH. D. Thesis) Kani ARICI GAZİ UNIVERSTY INSTITUE OF SECIENCE AND TECHNOLOGY Haziran 2004 ABSTRACT In this study, M(piperazin)X2 [M=Cd, Zn, Hg; X=CI, Br, I] and M(8- hidroksikinolin)X2 rjVNHg; X=CI, Br], M(8-hidroksikinolin)2X2 [M=Zn, Fe, Co; X=CI, Br, I], Cd(8-hidroksikinolin)3 have been prepared for the first time. The infrared spectra of all these compounds have been recorded between 4000-400 cm"1 region. The vibrational frequencies of the ligand molecules were compared with those complexes. The frequency shifts between free ligand and coordinated ligand were investigated. The result of the C, H, N analyses or the complexes are given. The bond lengths, bond angles the vibrational IR spectra of the molecule 8- hidroksikinolin were calculated by programme of Gaussian98. The calculated parameters were compared with the experimental values. Secience Code : 404.03.01 Key Words :Piperazin, 8-hidroksikinolin, transition metal complexes, Gaussian98, HF, DFT, infrared Spectra. Page Number :97 Adviser : Prof. Dr. Şenay YURDAKUL