Açık kalp ameliyatı sonrası beden ısısının periferal oksijen saturasyonu üzerine etkisi
Effects of body temperature on peripheral oxygen saturation after open heart surgery
  1. Tez No: 156213
  2. Yazar: PAKİZE MELAHAT İSTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AKLİME DİCLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: oksijenasyon, oksijenasyonun değerlendirilmesi, periferal oksijen saturasyonu, pulse oksimetre, oxygenation, assessment of oxygenation, peripheral oxygen saturation, pulse oximeter
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Açık kalp ameliyatı uygulanan hastanın fonksiyonları erken postoperatif dönemde bağımlı olarak sürdürülmektedir. Bu dönemde, hastanın fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasında bireysel enerji ve yapmm korunması için oksijenasyonun değerlendirilmesi ve sürdürülmesi önemlidir. Hastanın hipotermiden normotermiye geçiş sürecinde, hemşirenin bağımsız olarak kullanabileceği ve sürekli bilgi sağlayan periferal oksijen saturasyonunun, arteriyel oksijen saturasyonu ile aynı değeri yansıttığı zamandaki beden ısısının saptanması son derece önemlidir. Araştırmada; beden ısısının periferal oksijen saturasyonu üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini; açık kalp ameliyatı uygulanan, erken postoperatif dönemde pulse oksimetre kullanım sınırlılıklarına uyan, gönüllü 40 hasta oluşturmuştur. Hastaların beden ısısı, periferal ve arteriyel oksijen saturasyonu ile oksijenasyonu etkileyeceği düşünülen verileri, yoğun bakıma kabul edildiği ilk 5 dakikadan itibaren 15 dakika aralıklarla toplanmıştır. Verilerin toplanmasına periferal oksijen saturasyonu ile arteriyel oksijen saturasyonunun aynı değeri yansıtmaya başladığı andan bir saat sonra son verilmiştir. Sonuç olarak; açık kalp ameliyatı uygulanan hastanın erken postoperatif dönem 90. dakika klinik izleminde pulse oksimetre ile Ölçülen periferal oksijen saturasyonu, 36.30±0.65°C aksiller beden ısısında, 0.038+0.51 uyum sının ile arteriyel oksijen saturasyonunu doğru olarak yansıtmakta olup hastanın oksijenasyonu periferal oksijen saturasyonu ile değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Patients who undergone open heart surgery are dependent on health staff especially nurses in the early postoperative period in that they can not fulfill their functions. Assessment and maintenance of oxygenation play an important role in preservation of the energy and structure so that patients can return to their daily life. It is extremely important to determineted body temperature patients who undergone open heart surgery during the transitional period from hypothermia to normothermia when peripheral oxygen saturation with arterial oxygen saturation was equal. The aim of this study was to investigate effects of body temperature on peripheral oxygen saturation. The study sample included 40 volunteers who undergone open heart surgery and who fulfilled the criteria for using pulse oximeter in their early postoperative period. The data were collected about body temperature, peripheral and arterial oxygen saturation and other variables which may affect oxygenation at 15 minutes intervals five minutes after patients were administered to the intensive care unit. The data were collected 15 minutes intervals during one hour after peripheral and arterial oxygen saturations were the same. It can be concluded that patients who undergone open heart surgery in the early postoperative period of 90th minutes, pulse oximeter with measured peripheral oxygen saturation reveals arterial oxygen saturation accurately at the axillary body temperature of 36.30+0.65°C in patients with 0.038+0.51 agreement, the use of pulse oximeter and that oxygenation can be assessed with peripheral oxygen saturation.