Desfluran ve propofol anestezilerinin oksidan-antioksidan özelliklerinin karşılaştırılması
The comparatively evaluation of desflurane and propofol anesthesia with regard to the oxidant and antioxidant effects
- Tez No: 156769
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SÜLEYMAN GANİDAĞLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Desfluran, propofol, oksidatif stres, antioksidan, lipid peroksidasyon VIII
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada desfluran ve propofol anestezilerinin oksidan-antioksidan özellikleri karşılaştırmalı olarak araştırıldı. Çalışmaya ASA I- II risk grubuna giren elektif jinekolojik laparatomi ameliyatı geçirecek 45 hasta dahil edildi. Anestezi indüksiyonu 1 ug kg“1 remifentanil, 2 mg kg”1 propofol ve 0.1 mg kg“1 vekuronyum iv verilerek sağlandı. Endotrakeal entübasyon sonrası hastalar anestezi idamesine göre rastgele 3 gruba ayrıldı. Grup I'de % 5-8 desfluran + 3L/dk N20 - 2L/dk 02,Grup II' de, % 5-8 desfluran + 3L/dk hava - 2L/dk 02 + 0.25 ug kg”Mk“1 remifentanil infüzyonu ile anestezi sürdürüldü. Grup Iü'de, anestezi idamesinde 10 mgkg^h”1 dozunda başlanan propofol infüzyonu, 10 dakikalık periyodlar halinde 8 ve 6 mg kg“1 h”1 dozlarında olacak şekilde azaltıldı. Propofol infüzyonuna ilave olarak 0.25 ug kg“ Mk”1 remifentanil infüzyonu yapıldı. Ayrıca hastalar 3L/dk hava -2L/dk 02 ile solutuldu. Hastalann elektrokardiografi (EKG), kalp atım hızı (KAH), oksijen satürasyonu (Sp02), arter basınçları (SAB, DAB, OAB), end-tidal karbondioksit (etC02) ve özofajiyal ışılan ameliyat süresince kaydedildi. Oksidatif stres cevabı değerlendirmek için; eş zamanlı olarak arteriyel kan ve bronkoalveoler lavaj (BAL) örnekleri anestezi indüksiyonundan sonra, cerrahi keşiden sonra, ameliyatın ortasında ve cerrahi işlem bittikten sonra 4 kez alındı. Bu örneklerdeki malonildialdehid (MDA), total antioksidan kapasite (TAOK), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) değerleri ölçüldü. Hemodinamik parametreler, Sp02, ısı ve etC02 değerleri gruplar arasında benzerdi. BAL örneklerinde ölçülen MDA değerleri, grup I ve IF de operasyon yansı ve sonunda grup III ile karşılaştınldığmda anlamlı derecede yüksek bulundu. BAL örneklerinde TAOK değerleri, grup I ve II' de operasyon yansı ve sonunda III. grupla karşılaştınldığmda anlamlı derecede düşüktü. Plazma örneklerinde operasyon sonunda I. ve II. grupta ölçülen MDA değerleri entübasyon sonu ölçülen değerlere göre anlamlı derecede yüksek iken III. Grupta anlamlı derecede düşük bulundu. Eritrosit örneklerinde operasyon sonunda ölçülen SOD değerleri entübasyon sonrası değerleriyle karşılaştınldığmda tüm gruplarda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşüktü. Eritrositlerde operasyon sonunda ölçülen GSH-Px değerleri I. ve II. grupta entübasyon sonrası değerlerle karşılaştınldığmda anlamlı derecede düşük iken, III. grupta anlamlı derecede yüksek bulundu. Bu sonuçlara göre desfluranın oksidatif stresi artırdığı buna karşılık propofolün oksidatif stresi azalttığı ve antioksidan özellik taşıdığı sonucuna vanldı. VII
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, desflurane and propofol anaesthesia were comparatively evaluated with regard to the oxidant and antioxidant effects. After Ethics Committee approval and informed patients consents, 45 ASA I-II patients, aged 18-70 years, scheduled for elective gyneacologic laparatomy surgery under general anaesthesia were included in the study. Patients were randomly allocated into three groups during anaesthesic maintenance to receive 5 - 8 % desflurane + 3L/min N2O - 2L/min O2 (Group I), 5 - 8 % desflurane + 3L/min air - 2L/min 02 + 0.25 p,g kg'Wn“1 remifentanil infusion (Group II) and total intavenous anesthesia with propofol (step 1 maintenance infusion, 10 mg kg^h”1 ; step 2 maintenance infusion, 8 mg kg^h“1 ; step 3 maintenance infusion, 6 mg kg'Vl) and remifentanil infusion 0.25 \ig kg^min”1 (Group III). Electrocardiogram (ECG), pulse oximeter (SpÛ2), heart rate, arterial pressure, End- tidal CO2 (etCÛ2) and esophageal temperatures were recorded during the study. Arterial blood and bronchoalveoler lavage (BAL) samples to measure oxidative stress parameters were obtained after induction of anaesthesia and skin incision. Thereafter, samples were taken at the middle and end of the surgery. Oxidant and antioxidant parameters were including malonyldialdehyde (MDA), Capacity of total antioxidant (TAO), superoxide dismutase (SOD) and Glutathion peroxidase (GSH-Px). Haemodynamic parameters, Sp02, temperatures and ETCO2 values were similar in all groups. At the middle and end of the surgery, the values of MDA obtained from BAL samples were significantly higher in groups I and II compare to group HI. The capasity of TAO measured from BAL samples in groups I and II were significantly lower than in group HI in the middle and end of the surgery. In desflurane groups, the values of MDA derived from the plasma at the end of the surgery were significantly higher than that obtained after the entubation. MDA values obtained at the end of surgery in group III were significantly lower than those at the time after intubation. In the SOD values derived from erytrocyt samples in all groups, there were significant decreases at the end of surgery as to the value of measured after intubation. In groups I and II, GSH-Px values of erytrocytes were significantly decreased at the end of surgery as to the value measured after intubation, whereas significantly increased in propofol group at that time. We concluded that desflurane anesthesia lead to an increase in the oxidative stres indicators and propofol anesthesia decreased oxidative stress and have antioxidative effects. IXKey words : Desflurane, propofol, oxidative stress, antioxidant, lipid peroxidation X