Septik artrit ve osteomiyelit tanılı 0-18 yaş arasındaki hastaların klinik, etiyolojik ve epidemiyolojik açıdan incelenmesi
Etiological and epidemiological investigation of patients between 0-18 years of age with septic arthritis and osteomyelitis
  1. Tez No: 995905
  2. Yazar: OSMAN AYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZSÜREKCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Septik artrit, Osteomiyelit, Septic arthritis, Osteomyelitis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kemik ve eklem enfeksiyonları infant ve çocuklarda görece sık görülen ve potansiyel olarak ciddi bir hastalık grubudur. Kemik ve eklem enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde sepsise, eklem hasarına, büyüme geriliğine ve hatta ölüme yol açabilir. Bakteriler, mantarlar, mikobakteriler ve virüsler gibi çeşitli patojenler kemik ve eklem enfeksiyonlarına neden olabilir. Kemik ve eklem enfeksiyonları, ciddi sekel riskine sahip olmasına rağmen tanı ve tedavi ile ilgili iyi tanımlanmış protokoller bulunmamaktadır. Erken tanı ve doğru antibiyotik tedavisi hızlı iyileşmeyi sağlayan temel unsurlardır. Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı'nda yaptığımız bu uzmanlık tezi çalışmamızda, 01 Ocak 2014 – 31 Aralık 2023 tarihleri arasında hastanemizde yatarak tedavi verilen ve bölümümüzce takip edilen, sepitk artrit (SA) ve/veya osteomiyelit (OM) tanılı 103 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalarımızın klinik, laboratuvar ve görüntüleme bulguları, tedavi özellikleri, sekel veya komplikasyon gelişimi incelendi. Hastalarımızın yaş, cinsiyet, semptom süresi, altta yatan hastalıkları, risk faktörleri, hastada bulunan klinik semptomlar, etkilenen kemik ve/veya eklem, izole edilen mikroorganizmaların tipi ve izole edildiği yer, antimikrobiyal duyarlılığı, hastanede kalış süresi, antimikrobiyal tedavinin süresi gibi parametreler retrospektif olarak incelenmiştir. Akut osteomiyelit ve osteomiyelit ile birlikte septik artrit tanılı hastaların başvuru öncesi semptom süreleri ve hastanede kalış süreleri izole septik artrit tanılı hastalara göre daha fazladır. Septik artrit tanılı hastaların C-reaktif protein (CRP) değeri, lökosit sayısı ve nötrofil sayısı diğer hastalara göre daha yüksek bulunmuştur. Hastaların %8'inde komplikasyon gelişmiştir. Osteomiyelit ile birlikte septik artrit tanılı hastalarda diğer gruplara göre daha fazla komplikasyon gelişmiştir. Direkt grafi bulgusu en fazla osteomiyelit ile birlikte septik artrit tanılı hastalarda mevcuttur. Bunun nedeni radyolojik bulguların ortaya çıkması için belirli bir süre geçmesi gerekmektedir ve iki tanının birlikte olduğu hastalarda daha geç başvuru görülmektedir. Semptom süresi >4 gün olan hastaların, yaş, hastanede kalış süresi, tekrar debridman ihtiyacı, komplikasyon miktarı, Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) bulgusu pozitif olan hasta sayısı ve başvuru anındaki trombosit sayısı daha fazla bulunmuştur. Semptom süresi uzun olan hastalarda tanı ve tedavi için hızlı davranmak önem arz etmektedir. Özellikle pozitif MRG bulgusu olan hastalarda, etken izole edilme ihtimali önemli derecede artmıştır. MRG bu hastalarda primer enfeksiyon odağının gösterilmesi, eşlik eden apse ve koleksiyon odaklarını belirleyip daha fazla ve kesin örnek elde edilmesi için imkân sağlayabilir. Farklı zamanlarda kontrol MRG bulgularındaki düzelme miktarı anlamlı farklılık göstermemiştir. Hastaların takibinde klinik ve laboratuvar parametrelerindeki iyileşme, radyolojik iyileşmeden daha fazla önem arz etmektedir. Tanı ve tedavi sürecinde MRG'nin seçilmiş olgularda kullanımı, gereksiz tetkiklerin ve sedasyon risklerinin azaltılması açısından önem taşımaktadır. Ayrıca etken izolasyonunu artırmak adına çoklu kültür örneği alınması ve gelecekte moleküler tanı yöntemlerinin klinik pratiğe entegrasyonu, daha hedefe yönelik ve etkili bir tedavi süreci için kilit rol oynayacaktır. Bulgularımız, benzer hasta gruplarında yapılacak daha büyük, çok merkezli ve prospektif çalışmalara temel oluşturabilecek nitelikte olup, osteoartiküler enfeksiyonların tanı ve tedavi algoritmalarının optimize edilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Bone and joint infections are a relatively common and potentially serious group of diseases in infants and children. If left untreated, bone and joint infections can lead to sepsis, joint damage, growth failure, and even death. Various pathogens such as bacteria, fungi, mycobacteria, and viruses can cause bone and joint infections. Although bone and joint infections have a risk of serious sequelae, there are no well-defined protocols for diagnosis and treatment. Early diagnosis and correct antibiotic treatment are the key elements that ensure rapid recovery. In this specialization thesis study conducted at Hacettepe University, Department of Pediatric Infectious Diseases, 103 patients diagnosed with septic arthritis (SA) and/or osteomyelitis (OM), who were treated as inpatients in our hospital and followed up by our department between January 01, 2014 and December 31, 2023, were included in the study. Clinical, laboratory and imaging findings, treatment characteristics, and sequelae or complication development of our patients were examined. Parameters such as age, gender, duration of symptoms, underlying diseases, risk factors, clinical symptoms found in the patient, affected bone and/or joint, type and location of isolated microorganisms, antimicrobial susceptibility, duration of hospital stay, and duration of antimicrobial treatment of our patients were examined retrospectively. Patients diagnosed with acute osteomyelitis and septic arthritis with osteomyelitis have longer pre-admission symptom duration and hospital stay compared to patients diagnosed with isolated septic arthritis. C-reactive protein (CRP) values, leukocyte counts, and neutrophil counts were found to be higher in patients diagnosed with septic arthritis than in other patients. Complications occurred in 8% of patients. Patients diagnosed with septic arthritis combined with osteomyelitis developed more complications than the other groups. Plain radiographic findings are most common in patients diagnosed with osteomyelitis and septic arthritis. This is because radiological findings require a certain period of time to appear, and patients with both diagnoses present later. Patients with symptom duration >4 days were found to have higher age, length of hospital stay, need for re-debridement, number of complications, number of patients with positive Magnetic Resonance Imaging (MRI) findings, and platelet count at presentation. Rapid diagnosis and treatment are crucial for patients with prolonged symptom duration. The likelihood of isolating the causative agent is significantly increased, particularly in patients with positive MRI findings. In these patients, MRI can identify the primary focus of infection, identify associated abscesses and collections, and allow for more accurate sampling. The extent of improvement in follow-up MRI findings at different time points did not differ significantly. Improvement in clinical and laboratory parameters is more important than radiological improvement in patient follow-up. The use of MRI in selected cases during the diagnostic and therapeutic process is important to reduce the risk of unnecessary tests and sedation. Furthermore, obtaining multiple cultures to increase pathogen isolation and integrating molecular diagnostic methods into clinical practice in the future will play a key role in a more targeted and effective treatment process. Our findings can form the basis for larger, multicenter, prospective studies in similar patient groups and will contribute to the optimization of diagnostic and treatment algorithms for osteoarticular infections.