Tip 2 diabetes mellitusta oral semptom ve lezyonlar
  1. Tez No: 157054
  2. Yazar: HÜSEYİN ANUL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AYŞE KAVAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Type 2 diabetes mellitus, oral symptoms, oral lesions, metabolic control 38
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Düzce Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Amaç. Tip 2 diabetes mellitusu olan hastalarda oral mukoza semptom ve lezyonlarının sıklığını araştırmak. Gereç ve yöntem. Tip 2 diabetes mellitusu olan 73 hasta ve diabetik olmayan 55 kişi çalışmaya alındı. Hastalar ve kontrol grubu arasında oral semptom ve lezyonlar yanında, iyi ve kötü rnetabolik kontrollü hastalarda farklılık araştırıldı. Bulgular. Diabetik hastalarda protez stomatiti 26 (%35.6), pseudomembranöz kandidiasis 17 (%23.3), coğrafikdil 10 (%13.7), kserostomi 58 (%79.5), glossodini 17 (%23.3), disgeusi 26 (%35.6), ageusi 15 (%20.5) olarak saptandı. Bu semptom ve lezyonlar kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdi. İyi ve kötü rnetabolik kontrollü hastalarda oral semptom ve lezyonlar açısından farklılık gözlenmedi. Toplam lezyon açısından ise kötü rnetabolik kontrollü hastalarda, iyi rnetabolik kontrollü hastalara göre 6.33 kat artış görüldü. Sonuç. Diabetik hastalarda günümüzde özellikle makro ve mikrovasküler komplikasyonlar açısından hastaların takibi yanında, bu hastalarda oral mukozanın takibi de önemlidir. Böylece rnetabolik kontrolün daha uygun olarak kontrolü mümkün olabilir. Anahtar kelimeler. Tip 2 diabetes mellitus, oral semptomlar, oral lezyonlar, rnetabolik kontrol 37
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to investigate the rate of oral mucosae symptom and lesions in type 2 diabetes mellitus patients. Material and methods: Seventythree diabetes mellitus patient and 55 control subjects were included in this study. The differences of oral symptoms and lesions between the patients and the control subjects as well as the poor and good metabolic controlled patients were investigated. Findings: Denture stomatitis in 26 (35.6%), pseudomembraneous candidiasis in 17 (23.3%), geographic tongue in 10 (13.7%), xerostomia in 58 (79.5%), glossodynia in 17 (23.3%), dysgeusi in 26 (35.6%) and ageusi in 15 (20.5%) diabetic patient were found. The rate of these symptom and lesions in the diabetic patients were found to be significantly higher as compared to control subjects statistically. There was no statistical significance in the oral symptom and lesions between good and poor metabolic controlled patients. Total lesions in the poor metabolic controlled patients were found to be increased 6.33 times according to the good metabolic controlled patients. Results: Following of the diabetic patients especially for the macro- and microvascular complications as well as the oral mucosae pathologies is important today. Thus, the more appropriate following of the metabolic control may be possible.