İzole koroner arter ektazili hastalarda akıma bağlı dialatasyon ile endotel bağımlı fonksiyonların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 157384
  2. Yazar: HASAN EMRAH BARIŞKANER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTAN YETKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter ektazisi, akıma bağlı vazodilatasyon, endotel disfonksiyonu. 33, Coronary artery ectasia, flow-mediated vasodilation, endothelial dysfunction. 35
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
7. ÖZET: İZOLE KORONER ARTER EKTAZİLİ HASTALARDA AKIMA BAĞLI DİLATASYON İLE ENDOTEL BAĞIMLI FONKSİYONLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ AMAÇ: İzole KAE'de endotel disfonksiyonu varlığım akıma bağlı dilatasyon yöntemim kullanarak saptamak amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: izole KAE, epikardiyal koroner arterlerin aynı arterdeki normal bir komşu segmentten veya diğer bir epikardiyal koroner arterden 1,5 - 2,0 kat lokal veya yaygın lümen genişlemesi ile beraber koroner arterlerde anlamlı darlığın olmadığı ve eşlik eden herhangi bir kardiak patolojinin bulunmadığı hastalık tablosu olarak tanımlandı. KAH, sol ventrikül disfonksiyonu, periferik arter hastalığı, kalp kapak hastalığı, kardiyomiyopati, pulmoner hipertansiyonu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışmaya izole KAE bulunan 26 hasta ve kontrol grubu olarak atipik şikayetlerle koroner anjiyografi yapılıp normal saptanan, demografik özellikleri benzer 22 hasta alındı. Hasta ve kontrol grubuna koroner anjiografi ve brakiyal arter Doppler ultrasonografi yapılarak brakiyal arterdeki reaktif hiperemiye bağlı gelişen vazodilatör cevap; yani akıma bağlı dilatasyon değerlendirildi. BULGULAR: Hasta ve kontrol grubu yaş, cins, HT, DM, sigara, total kolesterol, LDL, HDL, trigliserit, beden kitle indeksi, kalp hızı ve aile öyküsü açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Hasta grubunun koroner anjiyografik özellikleri incelendiğinde; sıklık sırasına göre 22 hastada (% 84,6) sağ koroner arterde, 14 hastada (% 53,8) sol ön inen koroner arterde, 10 hastada (% 38,5) sol sirkumfieks arterde KAE saptandı. KAE bulunan damar 32sayılarına bakıldığında; hastaların 13 'ünde (%50) tek damarda, 6'sında (%23) iki damarda ve 7'sinde üç damarda (%27) ektazi tespit edildi.Brakiyal arter Doppler ultrasonografi bulgulanna bakıldığmda; hasta ve kontrol grubu arasında istirahatteki brakiyal arter çaplan açısmdan anlamlı fark bulunamadı (izole KAE grubunda 4,14 ± 0,62 mm ve kontrol grubunda 3,96 ± 0,66 mm. [p = 0,33] ). Hasta ve kontrol grubu arasında akıma bağlı dilatasyon sonrası brakiyal arter çaplan arasında da anlamlı fark bulunamadı ( İzole KAE grubunda 4,34 ± 0,62 mm ve kontrol grubunda 4,26 ± 0,67 mm [p = 0,70] ). Ancak hasta grubunda akıma bağlı dilatasyon yüzdesi, kontrol grubu ile karşılaştınldığmda anlamlı derecede düşük bulundu (izole KAE grubunda % 4,67 ± 3,40 ve kontrol grubunda % 7,85 ± 4,06 [p = 0,006] ). SONUÇ: Endotel disfonksiyonu izole KAE patogenezinde rol oynayan bir fizyopatolojik mekanizma olabilir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY: EVALUATION OF ENDOTHELIAL-DEPENDENT FUNCTIONS IN ISOLATED CORONARY ARTERY ECTASIA WITH FLOW-MEDIATED VASODILATION OBJECTIVE: The purpose of our study was to define endothelial dysfunction in isolated coronary artery ectasia by using the method called flow-mediated vasodilation. METHODS: Coronary artery ectasia is characterized by localized or diffuse nonobstructive lesion of the epicardial coronary arteries with a luminal dilatation exceeding the 1.5 to 2.0-fold of a normal adjacent segment or an another epicardial coronary vessel diameter without coronary artery stenosis or other cardiac pathologies. Patients with coronary artery disease, left ventricular dysfunction, peripheral artery disease, valvular heart disease, cardiomyopathies and pulmonary hypertension were excluded from the study. Twenty-six patients with isolated coronary artery ectasia and twenty-two patients that have similar clinical characteristics, but angiographically normal coronary arteries included in the study as patients and control group, respectively. Coronary angiography and brachial artery Doppler ultrasonography has been done to all patients and control subjects. By using the method brachial artery Doppler ultrasonography, vascular vasodilator response to reactive hyperaemia was detected. This is called flow-mediated vasodilation. RESULTS: There was no statistically significant difference between two groups in respect to age, gender, hypertension, diabetes mellitus, smoking, total cholesterol, LDL, HDL, triglyceride, body mass index, heart rate and family history (p>0.05). The angiographic finding of isolated coronary artery ectasia detected as follows: 22 patients (84.6 %) in right coronary artery, 14 patients (53.8 %) in left anterior decending artery 34and 10 patients (38.5 %) in left circumflex artery, respectively. The number of vessels that include isolated coronary artery ectasia detected as follows: 13 patients (50 %) in single vessel, 6 patients (23 %) in two vessels and 7 patients (27 %) in three vessels, respectively. There was no statistically significant difference between two groups in respect to basal brachial artery diameter (Patients group 4.14 ± 0.62 mm and control group 3.96 ± 0.66 mm [p = 0.33] ). Also there was no statistically significant difference between two groups in respect to brachial artery diameter after flow-mediated vasodilation (Patients group 4.34 ± 0.62 mm and control group 4.26 ± 067 mm [p=0.70] ). However, the percentage of flow-mediated vasodilation in patients group was found to be significantly lower than those with control group, respectively (Patients group 4.67 ± 3.40 % and control group 7.85 ± 4.06 % [p = 0.006] ). CONCLUSION: Endothelial dysfunction may play a pathophysiologic role in the pathogenesis of isolated coronary artery ectasia.