İzole koroner arter ektazisi ve koroner yavaş akımı olan hastalarda asimetrik dimetilarjinin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the level of asymmetric dimethylarginine in isolated coronary artery ectasia (İCAE) and coronary slow flow (CSF).
  1. Tez No: 272342
  2. Yazar: ZAFER KÜÇÜKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: İzole Koroner Arter Ektazisi, Koroner Yavaş Akım, Asimetrik Dimetilarjinin, ısolated coronary artery ectesia (İCAE), coronary slow flow (CSF asymmetric dimethylarginine (ADMA)
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Şu ana kadar etyopatogenezi tam olarak açıklığa kavuşturulmamış olan ancak aterosklerozun patogenezinde önemli rol aldığı daha önce çeşitli yöntemler ile gösterilmiş olan İzole Koroner Arter Ektazisi (İKAE) ve Koroner Yavaş Akımı (KYA) olan hasta grublarında aterosklerozun bir göstergesi olduğu kabul edilen Asimetrik Dimetilarjinin düzeylerinin incelenmesidir.Yöntem: Retrospektif ve prospektif olarak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalında Haziran 2007-Ağustos 2010 tarihleri arasında yapılan koroner anjiogafiler içinden olgularımız seçildi.Çalışmaya seçilme kriterlerini karşılayan ve ortalama yaşı 56±8.5 olan 50 hasta İKAE grubuna,yaş ortalaması 54±8.9 olan 30 hasta KYA grubuna yine yaş ortalaması 54±7.5 ve koroner anjiografisi normal olarak değerlendirilen 30 hastada kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi.Hasta grupların açlık plazma venöz kanları toplu bir şekilde HPLC(Yüksek performanslı sıvı kromatografi) yöntemi ile çalışıldı.Bulgular:İKAE'si grubu ile kontrol grubunun ortalama ADMA düzeyinin karşılaştırılmasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulundu.(p=0.001) İKAE grubunda ADMA düzeyi kontrol grubuna göre daha yüksek düzeydeydi. KYA grubu ile kontrol grubu ADMA düzeyleri açısından karşılaştırıldı.KYA grubunda ortalama ADMA düzeyi kontrol grubuna göre daha düşük olma eğilimindeydi ancak gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı.(p=0.549)Sonuç: İKAE ile normal koroner grubu arasında plazma ADMA düzeyi açısından istatiksel olarak anlamlı derecede yüksekti.KYA grubu ile kontrol grubu arasında ADMA düzeyleri açısından fark saptanmadı.İKAE patogenezinde aterosklerozun önemli olduğunu ve ADMA' nın etkili olduğu NO aracılı vazoaktif olayların etyopatogenezinde rol aldığını göstermektedir.KYA grubumuzda elde ettiğimiz veriler KYA patogenezinde ADMA etkin olduğu NO aracılı vazoaktif olayların dışındaki etmenlerin daha aktif rol aldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Etyopathogenesis have not been explained completely so far but it is showed that it takes part on isolated coronary artery ectasia with different methods and it is the evaluation of asymmetric dimethylarginine level on patient groups with İCAE and CSF as a indication of ateroskleroz.Method: As a retrospective and prospective it is chosen coronary anjiography facts which were made in Ondokuz Mayıs Üniversity Medicine Faculty cardiology department on June,2007 ? August 2010. There are 50 patients who are avarage 56+8.5 and have the criterions chosen for the study in İCAE group. There are 30 patients who are avarage 54+8.9 in CSF group and there are 30 patient who are avarage 54+7.5 and have normal coronary anjiography in control group. Patients groups? starvation venöz blood?s are studied with HPLC method as a whole.Results: There are istatistically meaningful differences between İCEA group and control group ADMA level. (p=0.001) ADMA level in İCEA group is higher than conrol group. CSF group and control group are compared in terms of their ADMA level. ADMA level in control group is lower but there is not istatistically meaningful differences. (p=0.549)Conclusion: The plazma between İCAE and normal group is istatistically high and meaningful in terms of ADMA level. It is not found any diferences between CSF group and control group in terms of ADMA level. In İCAE pathogenesis, aterosclerosis is important and it is showed that vasoactivity situations which are interceder NO takes part at etyopathogenesis with the affect of ADMA. Datas which we take from our CSF group showed that there are more powerful factors in CSF pathogenesis except ADMA?s Nitric Oxide interceder vazoactive situations.