Koroner arter hastalığı ve leptin
The leptin and coronary artery diease
- Tez No: 157389
- Danışmanlar: DR. MUSTAFA GÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Koroner arter hastalığı, leptin VI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Çalışmamızda KAH' mn klinik tiplerinde enflamatuvar bir belirteç olan kan leptin düzeyleri ve leptin düzeyleri açısından klinik tipler arasında fark olup olmadığını tespit etmeyi amaçladık. Ayrıca kan leptin seviyesinin KAH' nın bilinen risk faktörleri ve prognostik belirteçleriyle olan ilişkisini araştırdık. Materyal ve metod: Çalışmaya kararlı anjina tanısıyla 68 hasta (24 bayan, 44 erkek), kararsız anjina tanısıyla 79 hasta (21 bayan, 58 erkek), MI tanısıyla 68 hasta (14 bayan, 54 erkek), kontrol grubu olarak 50 sağlıklı birey (25 bayan, 25 erkek) alındı. Bütün hastalara koroner anjiografi yapıldı. Kontrol grubu koroner anjiografileri normal olgulardan oluşturuldu. Hastalardan 12 saat açlığı takiben sabah; leptin, CRP, d-dimer, troponin, lipit parametreleri, CK, CKMB için kan örnekleri alındı. Hastaların tümüne ekokardiyografi yapıldı ve standart tedavilerine müdahele edilmedi. Bulgular: KAH' in bütün klinik tiplerinde kan leptin seviyelerinin arttığı görüldü. En yüksek seviye ise MI grubundaydı (p0.05). VKİ, CRP, troponin, CK ve CK-MB ile kan leptin düzeylerinin pozitif yönde korele olduğu bulundu (p0.05). Sonuç: Kan leptin seviyeleri kararlı anjinadan MF a doğru hastalığın şiddetiyle orantılı olarak artmaktadır. En yüksek leptin seviyelerinin MI' da olması, enflamatuvar reaksiyonun bu grupta daha fazla olduğunun bir göstergesidir. Leptinin KAH' nın prognostik belirteçleriyle (CRP, troponin) olan anlamlı ilişkisi leptinin de bir prognostik belirteç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: In our study, we aimed to establish whether there is a difference in leptin levels which is an inflammatory marker, among the clinical manifestations of coronary artery disease (CAD). Also we investigated the relation between leptin and the known risk factors and prognostic markers of CAD. Materials and methods: 68 patients with stable angina (24 female, 44 male), 79 patients with unstable angina (21 female, 58 male), 68 patients with MI (14 female, 54 male) and 50 healthy control subjects (25 female, 25 male) were enrolled in our study. All patients underwent coronary arteriography. The coronary arteriographies of control subjects were normal. After 12 hour fasting blood samples for leptin, CRP, d-dimer, troponin, lipid parameters, CK, CKMB were collected in the morning. All patients were examined with echocardiography and there was no interference to standard treatment. Results: Blood leptin levels were found to be increased in all forms of CAD. Highest levels were found at the MI group. The plasma leptin levels of unstable angina were significantly higher than stable angina and control groups (p0.05). Plasma leptin levels were positively correlated with BMI, CRP, troponin, CK, CKMB levels (p0.05). Conclusion: Plasma leptin levels were elevated positively correlated with the severity of disease in CAD from stable angina to MI. Higher leptin levels detected in MI group indicate that the inflammatory reaction is greater. The significant correlation between leptin and CAD prognostic markers (CRP, troponin) suggest that leptin may be a prognostic marker. Key worlds: Atherosclerosis, coronary artery disease, leptin. VIII