Çim hokeyciler ve sedanter kişilerin serum leptin düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of serum leptin concentration in field hockey and the people who are sedentary
- Tez No: 157425
- Danışmanlar: PROF.DR. CAHİT BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Çim hokeyi, leptin, vücut kitle indeksi, egzersiz. II, Field hockey, leptin, body mass index, exercise IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÇİM HOKEYCİLER VE SEDANTER KİŞİLERİN SERUM LEPTİN DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Çağatay Kamil HAZAR Yüksek Lisans Tezi Gaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana bilimdalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Cahit BAĞCI Ağustos-2004 ÖZET Bu çalışma, uzun süredir aktif olarak çim hokeyi oynayan ve düzenli olarak spor yapmayan öğrencilerin oluşturduğu, birbirine yakın vücut kitle indeksine sahip iki grup arasındaki serum leptin düzeylerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Böylece vücut kitle indeksi ve buna bağlı olarak leptin seviyelerinin egzersizle ilişkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmamız Gaziantep Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda okuyan, elit seviyede sporcu olmayan ve uzun süredir çim hokeyi antrenmanı yapan, yaşları 17-24 arasında değişen öğrenciler ile Gaziantep Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'nda okuyan, düzenli olarak spor yapmayan, yaşları 18-23 arasında değişen toplam 80 erkek öğrenci üzerinde yapılmıştır. Hormon ölçümleri için deneklerden sabah aç karnına kan örnekleri alınarak, 30 dakika bekletildikten sonra santrifüj edildi. Elde edilen serumların hormon düzeyleri ELİSA yöntemiyle ölçüldü. Sonuçlar ortalama ve standart sapma şeklinde verildi. Deneklerin hormon ölçümlerinden önce fiziksel ölçümleri uygun koşullarda alan testleriyle belirlendi. Grupların serum Leptin düzeyleri arasındaki ortalama farkı belirlemek amacıyla gruplardaki ortalamalar arasındaki farkın önemlilik testi (student's t-testi) uygulandı. Çim hokeyi sporcularının oluşturduğu grubun serum leptin düzeyi, X=1,85± 1,19 ng/ml (0,14 - 4,31) iken, düzenli spor yapmayan kişilerinoluşturduğu grubun serum leptin düzeyi, X= 5,71 ± 3,71 ng/ml (1,75 -14,90) (%) olarak ölçüldü (p< 0,001). Sonuç olarak çim hokeyi erkek sporcularının oluşturduğu grubun serum leptin düzeyleri, spor yapmayan erkeklerin oluşturduğu grubun serum leptin düzeylerine oranla oldukça düşük bulundu. Grupların VKİ değerleri birbirine yakın olmasına rağmen, serum leptin düzeyleri arasındaki farkın nedeni; aynı kiloya sahip olmalarına rağmen çim hokeyi sporcularının vücut kas oranlarının sporcu olmayanlara oranla daha fazla olmasını ve vücut yağ oranlarının daha düşük olabileceğini düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF SERUM LEPTIN CONCENTRATION IN FIELD HOCKEY AND THE PEOPLE WHO ARE SEDENTARY Çağatay Kamil HAZAR M.S. Thesis Gaziantep University Graduate School of Health Sciences, Department of Physical Education and Sports Supervisor: Prof. Dr. Cahit BA?CI August-2004, 41 Pages ABSTRACT This study is prepared in order to compare leptin levels between two groups of students who have similar body mass index: one group of students actively playing field hockey, and the other group of students who are not playing sports regularly (sedentary). Thus, we tried to understand whether body mass index and leptin levels have a relation and parallelism with exercise. Our study was performed on 80 male students; one group of studying Physical Education and Sports in the Gaziantep University, not elite sportsmen, and attending field hockey practices for a long time, and 17-24 aged, and another group of students studying vocational school in the Gaziantep University, sedentary and 18-23 aged. For hormone measurements, fasting blood samples were taken from the subjects in the morning and centrifuged in 30 minutes. Hormone levels of the serums were measured by ELISA. The results were given as means and standard deviation. Before the hormone tests, physiological parameters (height, weight, and age) of the subjects were determined. In order to evaluate the difference between the mean values, Students's t-test was applied. While serum leptin levels of the students playing field hockey was X=1,85 ±1,19 ng/ml (0,14 - 4,31) serum leptin levels of the students who are sedentary X= 5,71± 3,71 ng/ml (1,75 - 14,90) was calculated (p< 0,001). IllFinally, it was seen that serum leptin levels of male students playing field hockey is lower than sedentary. Although the BMI values of the groups are close to each other and they have the same weight, the reason for the difference between the serum leptin levels is that, students playing field hockey have more body muscle ratio and lesser body fat ratio than sedentary.