Ürtikerli hastalarda bağırsak parazitlerinin dağılımı
Incidence of intestinal parasitoses in cases of urticaria
  1. Tez No: 224651
  2. Yazar: TÜRKAN MUTLU YAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN DALDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Ürtiker, bağırsak parazitleri, alerji, eosinofil, Urticaria, Intestınal parasites, allergic, eosinofilia
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Malatya İli Merkezinde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Dermatoloji Polikliniğine alerjik ürtiker yakınması ile başvuran ve Parazitoloji Anabilimdalı'na gönderilen ürtikerli hastalarda bağırsak parazitlerinin dağılımı çeşitli tanı yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Hastalar yaş ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin seçilmiş ve dışkı örnekleri nativ - lugol, formol - etil asetat çöktürme yöntemi, selofanlı lam yöntemi ile ayrı ayrı incelenmiştir.Alerjik ürtiker yakınması olan 100 olgunun 21'inde parazit saptanmış olup, 1 olguda G. intestinalis, 4 olguda E. vermicularis, 8 olguda E. coli, 2 olguda I. butschlii, 5 olguda B. hominis, 1 olguda T. hominis saptanmıştır. Bu olguların tümünün eosinofil değerlerine bakılmıştır.Parazit saptanan 21 ürtiker olgusunda yaş gruplarına göre parazitlerin dağılımı incelenmiş buna göre;0-18 yaş grubu arasındaki kişilerde 4 erkek 2 kız olguda saptanan parazitler ise; 2 erkek olguda E.coli, 1 erkek olguda E. vermicularis, 1 erkek olguda B. hominis 1 kız olguda B. hominis bulunmuştur.19-25 yaş grubu arasındaki kişilerde 4 erkek 1 kız olguda saptanan parazitler ise; 1 erkek olguda I. butschlii, 1 erkek olguda E. vermicularis, 1erkek olguda B.hominis, 1 erkek olguda E. coli, 1 kadın olguda G. intestinalis bulunmuştur.26-46 yaş grubu arasındaki kişilerde 6 erkek 4 kadın olguda saptanan parazitler ise; 3 erkek olguda E. coli, 1 erkek olguda E. vermicularis, 1 erkek olguda B. hominis, 1 erkek olguda I. butschlii, 1 kadın olguda E. vermicularis, 1 kadın olguda B. hominis, 1 kadın olguda E. coli, 1 kadın olguda T. hominis bulunmuştur.Yapılan istatiksel araştırmada allerjik ürtikerli olgularda parazitozların ürtikere neden olduğu konusunda anlamlı bir sonuca varılamamıştır. Fakat ürtikerli olgularda mutlaka bağırsak parazitozlarının da araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Distribution of intestinal parasites in patients with allergic urticaria either admitted to Dermatology clinic or directed to Parasitology Depertment at Turgut Özal Medical Center/ İnönü Üniversity in Malatya province were evaluated by various diagnostic methods. Patients were chosen regardless of their sex or age. A total of 100 stool specimens were examined for intestinal parasites using native-Lugol and formol ethyl ether methods. A total of 100 cellophane tape preparations were examined directly.In 21 out of 100 patients with urticaria complaint, various parasites were determined including G.intestinalis(1), E.vermicularis (4), E.coli (8), I butschlii (2), B.hominis (5), T.hominis (1), Eosinophil counts were determined in all the causes.In 21 urticaria cases with parasitic diseases, distribution of parasites according to ages was evaluated;At 0-18 years age group, E.coli in two males, E.vermicularis in one male ,and B.hominis in one female subjects were diagnosed.At 19-25 years age group, I.butschlii in one male, Evermicularis in one male, B.hominis in one male, E.coli in one male and G.intestinalis in one female subjects were determined.At 26-40 years age group, following parasites were diagnosed; E.coli in 3 males, E.vermicularis in ona male, B.hominis in one male, I butschlii in one male, E.vermicularis in one female, B.hominis in one female, E.coli in one female, and T.hominis in one female subjects.In statiscal analysis, no correlation was found between allergic urticaria and parasitosis, However it was concluded that intestinal parasitosis should be searched in ürticaria cases.