Kronik karaciğer hastaları ve hemodiyaliz hastalarında transfusion transmitted virus (TTV) infeksiyonunda prevalansı
  1. Tez No: 157911
  2. Yazar: ÖZLEM BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FÜGEN YARKIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Transfusion transmitted virus (TTV), hemodiyaliz hastası, kronik hepatit, polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), prevalans, Transfusion transmitted virus (TTV), hemodialysis patient, chronic hepatitis, polymerase chain reaction (PCR), prevalence. VI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Kronik Karaciğer Hastaları ve Hemodiyaliz Hastalarında Transfusion Transmitted Virus (TTV) İnfeksiyon Prevalansı Kronik karaciğer hastaları ve hemodiyaliz hastalarında transfusion transmitted virus (TTV) infeksiyon prevalansını saptamak amacı ile çalışmaya 85 kronik karaciğer hastası, 220 hemodiyaliz hastası ve 100 kan donörü olmak üzere toplam 405 olgu alındı. Hasta ve kontrol gruplarına ait serum örneklerinde semi-nested polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) yöntemi ile TTV genomunun N22 bölgesine ait primerler kullanılarak TTV DNA analizi yapıldı. Hastalarda hepatit B virüs (HBV) ve hepatit C virüs (HCV) infeksiyonlarının tanısı için HBsAg, anti-HBs ve anti-HCV antikoru enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) testi ile araştırıldı. Hepatit B virüs ve/veya HCV infeksiyonu olan 138 hemodiyaliz hastasının 64(%46.3)'ünde, 65 kronik hepatitli hastanın 12(%18.4)'sinde TTV DNA bulundu. Toplam 85 kronik karaciğer hastasında %21.1 olan TTV infeksiyon prevalansı kontrol grubundaki %23 oranına benzer bulunurken 220 hemodiyaliz hastasında saptanan %43.1 oranının anlamlı olarak yüksek olduğu tespit edildi. Bununla birlikte, TTV infeksiyonunun hastaların karaciğer enzim düzeylerine etkisinin bulunmadığı gözlendi. Sonuç olarak, TTV infeksiyonunun kronik karaciğer hastalığında muhtemel etiolojik rolünün olmadığı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Prevalence of Transfusion Transmitted Virus (TTV) Infection In Patients With Chronic Liver Disease and Hemodialysis Patients To determine the prevalence of transfusion transmitted virus (TTV) in patients with chronic liver disease and hemodialysis patients, a total of 405 cases including 85 patients of chronic liver disease, 220 hemodialysis patients and 100 blood donors were enrolled in the study. TTV DNA analysis was performed with semi-nested polymerase chain reaction (PCR) using primers belong to N22 region in serum samples of patients and control group. To diagnosis the hepatitis B virus (HBV) and hepatitis C virus (HCV) infection, HBsAg, anti-HBs and anti-HCV antibody were investigated by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). TTV DNA was detected in 64(%46.3) of 138 hemodialysis patient with HBV and/or HCV infection and 12(%18.8) of 65 patients with Chronic hepatitis. It was detected that the prevalence of TTV infection, %21.1 in total 85 patients with chronic liver disease was found similar to %23 in control group, whereas the rate of %41.3 in 220 hemodialysis patients was significantly higher. However, it was shown that the TTV infection did not affect liver enzyme levels. Finally, it was considered that TTV infection has not probable etiologic role for chronic liver disease.