Ankara'daki hastanelerde hizmet veren hastane eczacılarının rollerinin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma
A study to evaluate the role of the pharmacists working at the hospitals of Ankara
  1. Tez No: 158310
  2. Yazar: MÜGE DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELEN YEĞENOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Sağlık Kurumları Yönetimi, Pharmacy and Pharmacology, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane eczacısı, Geleneksel rol, Genişlemiş rol, Mesleki tatmin, Meslek örgütleri, Hospital pharmacist, Traditional role, Expanded role, Job satisfaction, Professional organizations
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği ve Mevzuatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZET Demir M. Ankara' daki hastanelerde hizmet veren hastane eczacılarının rollerinin değerlendirilmesine yönelik bir araştırma, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eczacılık İşletmeciliği ve Mevzuatı Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2004. Eczacı, teknolojik gelişme ile değişmek ve gelişmek zorunda kalan mesleki konumunun farkında olmalıdır. Bu yeni durum eczacıyı bilgi açısından donanımlı olmak zorunda bırakmaktadır. Hastane eczacıları, İyi Eczacılık Uygulamaları ilkeleri ışığında danışmanlık ve hasta eğitimi verebilecek alt yapıya sahip olmaları gerektiğini fark etmelidir. Bu nedenle, hastane eczacısının rolünün belirtilmesi önem kazanmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Ankara' daki hastanelerde hizmet veren hastane eczacılarının rollerinin değerlendirilmek, eczacıların durumlarından memnuniyetlerini ve beklentilerini ortaya koymaktır. Araştırma tekniği olarak, yüzyüze anket yöntemi kullanılmıştır.“Ankara Eczacı Odası 2004 yılı Ajandası”nda yer alan hastane eczacılarının listesi evren olarak kabul edilmiş ve örneklem alınmamıştır. Dolayısıyla anket çalışması sırasında, söz konusu listede yer alan eczacıların tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Listedeki hastanelerin başeczacılarından randevu alınarak, tek tek bütün hastanelere gidilmiş ve eczacılara tek tip anket formu uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS ver. 11.0 programında istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasında ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre: a) Hastane eczacıları geleneksel rollerini yapmaktadır. Genel olarak bu durumdan memnundurlar. b) Hastane eczacılarının memnuniyetleri ve beklentileri, cinsiyet açısından fark göstermemektedir. c) Hastane eczacıları, hasta ve sağlık personeli eğitimi, standart tedavi protokolü hazırlama, advers etki izleme ve rapor etme gibi roller üstlenmek istemekte, ancak en başta zamansızlıktan ve personel eksikliğinden bunları yapamamaktadırlar. d) Hastane eczacıları sosyal statü olarak kendilerine değer verilmediğini düşünmekte, mesleki olarak manevi ve maddi tatmin duymamaktadırlar. e) Hastane eczacıları meslek örgütlerinin çalışmalarından memnun olmadıklarını ve kendileri için bir şey yapmadıklarını düşünmektedirler. f) Hastane eczacıları mesleki rollerinin genişlemesini istemektedirler. g) Yukarıda özetlenen bulgular, üniversite-kurum-özel, Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinde çalışan eczacıları arasında farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Demir M. A study to evaluate the role of the pharmacists working at the hospitals of Ankara, Hacettepe University Health Sciences Institute Ph Thesis in Pharmacy Management, Ankara, 2004. Pharmacist must be aware of the situation of his profession, which is to be altered and improved by the technological developments. This forces pharmacist be armed against developments. The hospital pharmacists should realize necessity of having background to give patient education and counseling according to Good Pharmacy Practice. This survey aims assessing hospital pharmacists' role working in Ankara. Clarifying their expectations and satisfactions with their jobs are also aimed. Face-to-face questionnaire technique is used for this survey. The list of hospital pharmacists is found in the“2004 Ankara Chamber of Pharmacists Agenda”. The whole population of hospital pharmacists are included in the survey, instead of using sampling technique. The researcher visited all the hospitals after getting an appointment from the head of the pharmacy staff in the hospitals and a uniform questionnaire is used for the hospital pharmacists. The collected data statistically assessed with SPSS ver. 11.0. In analysing and interpretation of the data, chi-square test is used. According to the data obtained in the survey: a) Hospital pharmacists perform traditional roles and generally satisfied with those. b) Gender makes no difference for hospital pharmacists' satisfaction and expectation. c) Hospital pharmacists wish to educate patient and health professionals, prepare standard therapy protocols, monitor and report adverse drug reactions, but can't perform these because of lack of time and personnel. d) Hospital pharmacists think that as a social status no value is given to them. They don't feel any moral satisfaction while doing their jobs and they don't get what they deserve in monetary terms. e) Hospital pharmacists are not satisfied with professional organizations' activities and they think that nothing is done for them by those organizations. f) Hospital pharmacists want their roles to be expanded. g) Above summarized data, show difference among university-institution- private, Ministery of Health and SSK hospital pharmacists. i